Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Decis: Germania nu va trimite…

Decis: Germania nu va trimite avioane de război în Ucraina

Germania nu va trimite avioane de război în Ucraina, a declarat miercuri cancelarul Olaf Scholz, după ce Statele Unite au respins o ofertă a Poloniei de a-și transfera avioanele MiG-29 de fabricație rusă către un SUA, relatează Reuters.

„Am furnizat tot felul de materiale de apărare și… am trimis arme despre care v-am spus, dar este și adevărat că trebuie să luăm în considerare foarte atent ceea ce facem concret și cu siguranță avioanele de război nu fac parte din asta”, a spus Scholz la o conferință de presă cu premierul canadian Justin Trudeau.

Întrebat dacă Germania s-a opus categoric interzicerii importurilor de energie din Rusia, Scholz a spus că lucrează de câteva luni la reducerea dependenței țării de importurile de combustibili fosili.

„Sunt multe întrebări tehnice care trebuie abordate”, a spus el.

Miercuri, 9 martie, este a paisprezecea zi de război în Ucraina. De la începutul „operațiunii militare speciale” anunțată de Rusia, pe teritoriul Ucrainei au fost bombardate mai multe orașe. Viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereșciuk, a confirmat deschiderea unor noi coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din regiunile unde se duc lupte între armata rusă și armata ucraineană.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.