Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cine luptă împotriva Ucrainei? Reporterii…

Cine luptă împotriva Ucrainei? Reporterii ucraineni, despre prizonierii ruși

La câteva zile după începerea invaziei militare ruse, apărătorii ucraineni au capturat zeci de ocupanți. Unele interogatorii ale prizonierilor au fost publicate de militari pe Internet. Jurnaliștii de la Slidstvo.Info au studiat aceste interogatorii, au identificat rușii capturați, au găsit fotografiile și paginile lor de pe rețelele de socializare, dar și ale rudelor lor.

Prima parte a studiului a fost publicată pe 27 februarie. Informațiile continuă să fie procesate.

Jurnaliștii au dezvăluit, de asemenea, mai multe falsuri de propagandă rusă privind ocupanții captivi.

Una dintre primele postări a fost cu subofițerul Konstantin Sergeevich Buinichev în vârstă de 39 de ani, capturat de armata ucraineană.

Plutonul său de recunoaștere s-a predat in corpore Forțelor Armate ale Ucrainei.

Konstantin Buinichev locuiește în orașul Yurga, Regiunea Kemerovo, pe str. Pușkin, 12. Acest oraș este situat aproximativ la 3,5 mii de kilometri depărtare de la granița cu Ucraina.

Slidstvo.Info l-a găsit pe Konstantin Buinichev pe rețelele sociale rusești. Are publicate fotografii cu unitatea sa militară, precum și fotografii de pe timpul studiilor și exercițiilor militare.

Tatăl lui Buinichev, Serghei, este și el militar. Pe pagina acestuia din Odnoklassniki în albumul cu fotografii este și „Fiul”, adică fotografii ale lui Konstantin Buinichev în timpul serviciului militar.

În rețeaua socială Vkontakte a fost găsită și pagina celei de-a 74-a Brigadă de Infanterie Motorizată, unde își face serviciul Buinichev. Acum localnicii discută dacă informațiile despre capturarea conaționalilor lor sunt adevărate. Interesant este că, cu câteva săptămâni înainte de invazia rusească, au început să apară informații despre căutarea alimentelor la pachet și a lenjeriei termice.

Forțele speciale din Kemerovo

Luptătorii ucraineni au capturat mulți colaboratori ai forțelor speciale ruse care au străbătut mii de kilometri pentru a ocupa Ucraina. Printre aceștia se numără Astakhov Dmitry Mikhailovich, în vârstă de 48 de ani, locotenent colonel al unității speciale de poliție (SOBR) a forțele speciale din regiunea Kemerovo. Locuiește pe adresa: Kemerovo, str. Shakhterov, 97, ap. 118.

Astakhov a declarat, în timpul interogatoriului, că a fost capturat în timp ce coloana de trupe rusești de ocupație se îndrepta spre Kiev și a nimerit sub ploaia de gloanțe. Bărbatul spune că unitatea sa a fost dislocată în Belarus câteva zile, după care s-a deplasat prin zona de excludere de la Cernobâl spre Kiev.

În această coloană erau mulți polițiști ruși, în special comandantul grupului, șeful forțelor speciale din regiunea Kemerovo (SOBR), colonelul Konstantin Anatolievici Ogiy.

A fost capturat și ofițerul din forțele speciale de poliție din regiunea Kemerovo Plotnikov Evgeny Valeryevich, în vârstă de 27 de ani. El a confirmat că șeful grupului era Konstantin Ogiy, menționat mai sus.

Plotnikov are o pagină în VKontakte și Instagram, unde-și etalează musculatura. Unul dintre utilizatori a glumit pe seama aceasta, scriind că, în viitorul apropiat, mușchii i „se vor dezumfla puțin”.

Ocupantul rus din regiunea Kemerovo se pare că are o iubită, Kristina Tsatsuro. Au fost găsite fotografiile lor comune în Vkontakte, există și un profil pe Instagram.

Mai târziu, armata ucraineană a publicat un alt videoclip cu prizonierul Plotnikov, unde acesta își sună familia și cere să fie oprit războiul împotriva Ucrainei.

A fost capturat și un alt ocupant din grupul de forțe speciale din Kemerovo. Acesta este un căpitan în vârstă de 36 de ani, Evgeny Viktorovici Spiridonov, care locuiește în orașul Kaltan, pe str. Dzerzhinsky 25/12. Acest prizonier, la fel, a confirmat că colonelul Konstantin Ogiy conducea toată operațiunea.

Jurnaliștii au reușit să o găsească pe fiica lui Konstantin Ogiy, Daria. Ea, de asemenea, locuiește în Kemerovo, a studiat la Institutul de Cultură din localitate și își publică lucrările artistice pe rețeaua socială Vkontakte și pe Twitter.

Nu se știe dacă Ogiy mai este în viață. Pentru că, potrivit prizonierilor, cea mai mare parte a coloanei lor a fost distrusă în timpul mișcării spre Kiev. Serviciul de securitate al Ucrainei a publicat probabil documente interne ale ocupanților, în care sunt indicate numerele de telefon ale lui Ogiy: 89133303961 (mobil) și +79541072264 (celular).

Tot în a doua zi de invazie a trupelor ruse în Ucraina, comandantul-șef al Forțelor Armate din Ucraina Valery Zaluzhny a publicat un videoclip cu doi ocupanți ai Federației Ruse care s-au predat.

Slidstvu.Info a reușit să identifice pe ambii prizonieri. Aceștia sunt căpitanul Alim Bikoyev și caporalul Nathan Kasatkin, în vârstă de 29 de ani.

Potrivit organizației neguvernamentale Центр Миротворец (Centrul Pacificator, n.r.), aceștia s-au predat în ziua în care Federația Rusă a atacat Ucraina.

Prizonierii au spus că fac parte din brigada a 11-a de asalt aerian (unitatea militară nr. 32364), care staționează în orașul Ulan-Ude, capitala Republicii Buriatia. Orașul este situat în apropierea graniței cu Mongolia, iar de acolo până la granița cu Ucraina sunt aproximativ 5,5 mii de kilometri.

În timpul interogatoriului, prizonierii au declarat că nu știu despre invazia Ucrainei. Știau că participă la unele exerciții în Crimeea, apoi au zburat mai departe. Ei spun că, timp de patru ore după aterizare, nu și-au dat seama că se află în Ucraina.

În a treia zi a invaziei ruse, Roman Gavrilochev și Vadim Vorobyov, în vârstă de 21 de ani, au fost capturați de apărătorii ucraineni din Harkov.

Ocupanții au spus că-și fac serviciul militar în brigada 138 de asalt aerian a Federației Ruse (unitatea militară nr. 02511), care se află în satul Kamenka, lângă Sankt Petersburg. Aceasta este situată la o distanță de peste o mie de kilometri de cea mai apropiată frontieră cu Ucraina.

Potrivit prizonierilor, ei nu știau că vor fi trimiși în Ucraina și nu și-au dorit asta.

Jurnaliștii au găsit pagina lui Roman Gavrilochev pe rețeaua socială Vkontakte.

De asemenea, pe rețea a apărut un videoclip despre reținerea caporalului Evgeny Smirnov, în vârstă de 21 de ani, un genist al regimentului nr. 423 de puști motorizate (unitatea militară nr. 91701), care se află lângă Moscova.

În videoclip prizonierul spune că a fost adoptat, iar mama și tatăl său locuiesc în satul Shapy, regiunea Smolensk.

Un alt soldat rus, capturat în Ucraina, este soldatul Pavel Kravchenko, născut în 2002.

La fel ca și caporalul Smirnov, Kravchenko face serviciul militar în regimentul nr. 423 de asalt aerian (unitatea militară nr. 91701) din apropierea Moscovei. El spune despre acest lucru în videoclipul publicat.

Prizonierul mai spune că mama și tatăl său locuiesc în satul Novocheremkhovo, regiunea Irkutsk din Federația Rusă. Slidstvu.Info a reușit să găsească paginile lor pe rețeaua socială Odnoklassniki. Pe pagina Nataliei Kravchenko au fost găsite mai multe fotografii ale unui tânăr care seamănă foarte mult cu prizonierul Kravchenko. Natalia scrie că este fiul ei.

Judecând după fotografiile Nataliei Kravchenko, fiul ei și-a început serviciul militar în forțele armate ale Federației Ruse în vara anului 2020. Iar înainte de armată presta servicii de pază și plimba câini. Acest lucru se vede din profilul său de pe unul dintre site-urile rusești de căutare de locuri de muncă.

În a treia zi a invaziei rusești în Ucraina, au fost postate videoclipuri cu militarul rus Roman Bukhantsov, care a fost capturat în orașul Sumy. Aceste videoclipuri denotă un moral scăzut al militarului, deoarece într-unul dintre cadre începe să plângă, iar apărătorii ucraineni îl calmează.

În videoclip prizonierul recunoaște că-și face serviciul în divizia a 2-a de puști motorizate a Federației Ruse (unitatea militară nr. 56139), situată în apropiere de Moscova. Este sergent-major. Bukhantsov susține că nu știa, până în ultimul moment, că vor fi trimiși în Ucraina.

Slidstvo.Info a găsit pagina lui Bukhantsov pe rețeaua socială Odnoklassniki, din care reiese că are 27 de ani. De asemenea, a fost găsit profilul militarului rus pe unul dintre site-urile de întâlniri rusești.

P.S. După publicarea acestui material pe site-ul www.zdg.md/ru, Roskomnadzor cerut operatorilor de internet să blocheze pagina web a Ziarului de Gardă.

Editoră: Olga BULAT