Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ianukovici i-a scris o scrisoare…

Ianukovici i-a scris o scrisoare lui Zelensky, iar presa rusă a publicat-o: fostul guvernator al regiunii Donețk și fost președinte al Ucrainei, acum fugar, îi cere președintelui ucrainean să se predea

Fostul președinte ucrainean, acum fugar, Viktor Ianukovici, i-a scris o scrisoare actualului președinte al Ucrainei, Volodimir Zelensky, prin care, în principal, i-a cerut acestuia să se predea pentru „a opri vărsarea de sânge”.

Scrisoarea formulată de fostul guvernator al regiunii Donețk, fost președinte ucrainean condamnat la 13 ani pentru trădare, Viktor Ianukovici, a fost publicată de publicația rusă RIA Novosti.

Ianukovici scrie în scrisoare despre „marele sacrificiu” pe care l-a făcut în 2014 și consideră că Zelensky trebuie să „oprească vărsarea de sânge cu orice preț și să ajungă la un acord de pace”.

Potrivit Ukrinform, în ultimele săptămâni, au circulat informații potrivit cărora autoritățile ruse se pregătesc să-l reinstaleze pe fostul președintele fugar Viktor Ianukovici în funcția de șef al statului.

Mihail Podolyak, consilier al șefului Președinției, a spus că eventuala intenție de a-l numi pe Ianukovici președinte în Ucraina indică „ignoranța completă a Rusiei cu privire la starea de spirit reală din Ucraina”.

Pe 7 martie, au apărut informații că avionul lui Ianukovici, cel care ar fi pregătit de Kremlin pentru a fi pus „președinte al Ucrainei”, a sosit la Minsk. În aceeași zi, Belarus a găzduit cea de-a treia rundă de negocieri între delegațiile ucrainene și ruse.

În ianuarie 2019, Tribunalul districtual Obolon de la Kiev l-a găsit vinovat de trădare de patrie pe fostul președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, transmite Novaia Gazeta.

Examinarea dosarului lui Ianukovici a început în mai 2017. Potrivit procurorilor, Ianukovici se face vinovat de faptul că la 22-23 februarie 2014, „s-a retras din funcția de președinte și a acceptat în mod voluntar să coopereze cu autoritățile și militarii ruși”, precum și pentru că a trimis o cerere către președintele rus în care a cerut introducerea trupelor militare ruse pe teritoriul Ucrainei.