Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   DOC/ Zelensky retrage, prin decret…

DOC Zelensky retrage, prin decret prezidențial, soldații ucraineni din misiunile de menținere a păcii

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a decis să retragă forţele de menţinere a păcii ucrainene din toate misiunile din lume pentru ca acestea să se alăture eforturilor de apărare a ţării împotriva ofensivei militare ruse, relatează Ukrainska Pravda.

Șeful administrației prezidențiale de la Kiev, Andrij Sybiha, a postat pe pagina sa de Facebook decretul prin care preşedintele ucrainean dispune această măsură.

„Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelensky, a decis să retragă trupele ucrainene de menţinere a păcii – militari cu pregătire înaltă – din toate misiunile din lume. Împreună cu echipamente (inclusiv elicoptere), ca să ne întărim armata pentru respingerea agresiunii ruse”, a indicat pe pagina sa de Facebook adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev Andrij Sybiha.

Acesta a postat şi o fotografie cu decretul respectiv, în care se menţionează că documentul intră în vigoare din momentul publicării sale.

În prezent, ucrainenii participă la operaţiunile de menţinere a păcii în şase zone fierbinţi din lume: în Republica Democratică Congo, în Sudanul de Sud, în Cipru, în Kosovo, în Abyei (între Sudan şi Sudanul de Sud) şi în Mali, notează EFE.

În Kosovo, contingentul ucrainean este compus din 40 de militari, în Republica Democrată Congo, Ucraina dispune de 13 soldaţi, iar în Republica Coasta de Fildeş de 56 de persoane, potrivit Ukrainska Pravda.

Războiul continuă în Ucraina și în a treisprezecea zi. Avioanele rusești au bombardat în cursul nopții orașe din estul și centrul Ucrainei. Blocul UE-SUA încearcă să izoleze economic Rusia. Marți, 8 martie, ora 17:00 GMT, (19:00, ora R. Moldova). preşedintele ucrainean, Volodimir Zelensky, urmează să susţină un discurs „istoric” în Camera Comunelor, camera inferioară a Parlamentul Regatului Unit.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.