Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Gigantul Shell își cere scuze…

Gigantul Shell își cere scuze pentru că a cumpărat săptămâna trecută petrol rusesc și anunță că rupe complet legăturile cu Rusia

Shell și-a cerut scuze pentru că a cumpărat țiței rusesc săptămâna trecută și a declarat că se va retrage complet din orice implicare în hidrocarburi rusești. Măsura vine ca urmare a invaziei ruse în Ucraina, transmite Reuters.

„Suntem foarte conștienți că decizia noastră de săptămâna trecută de a cumpăra o încărcătură de țiței rusesc… nu a fost cea corectă și ne pare rău”, a declarat directorul general al Shell, Ben van Beurden.

Marele producător britanic de energie a declarat că își va modifica lanțul de aprovizionare cu țiței pentru a elimina volumele importate din țara afectată de sancțiuni „cât mai repede posibil” și își va închide stațiile de benzină, precum și operațiunile cu carburanți și uleiuri pentru aviație din Rusia.

Compania a precizat că această schimbare ar putea dura câteva săptămâni și va duce la reducerea producției la unele dintre rafinăriile sale.

Războiul continuă în Ucraina și în a treisprezecea zi. Avioanele rusești au bombardat în cursul nopții orașe din estul și centrul Ucrainei. Blocul UE-SUA încearcă să izoleze economic Rusia. Marți, 8 martie, ora 17:00 GMT, (19:00, ora R. Moldova). preşedintele ucrainean, Volodimir Zelensky, urmează să susţină un discurs „istoric” în Camera Comunelor, camera inferioară a Parlamentul Regatului Unit.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.

Cronologia evenimentelor din Ucraina – LIVE TEXT/ A 13-a zi de război în Ucraina