Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Directorul CIA estimează că până…

Directorul CIA estimează că până la 14 mii de cetățeni ruși au fost arestați pentru că au protestat împotriva invaziei Rusiei în Ucraina

Poliția rusă reține un protestatar la Moscova, 6 martie. Sursa foto: CNN

Directorul Agenției Centrale de Informații (CIA), William Burns, a declarat marți, 8 martie, în fața Comitetului de Informații al Camerei SUA că „13.000 sau 14.000” de cetățeni ruși au fost arestați pentru că au protestat împotriva ofensivei Rusiei asupra Ucrainei, transmite CNN.

Burns a spus că opoziția actuală față de președintele rus Vladimir Putin în rândul cetățenilor ruși „nu este puțin lucru”, dar a remarcat faptul că prevalența presei de stat va face dificilă dezvoltarea rapidă a disidenței populare. 

„Vedeți în Rusia înmormântări ale tinerilor soldați ruși care au fost uciși în Ucraina, care vin acasă și, în mod clar, asta va avea un impact în timp. Vedeți, de asemenea, un număr relativ mic, dar sunt o mulțime de ruși foarte curajoși care protestează în stradă. 13 sau 14.000 au fost arestați de atunci, ceea ce nu este puțin lucru într-o țară profund represivă precum Rusia”, a accentuat Burns. 

Directorul CIA a spus că SUA vor monitoriza „popularitatea internă a lui Putin” pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, dar a avertizat că controlul lui Putin asupra presei îl va ajuta să prevină unele tulburări populare. 

„Într-un mediu în care mass-media de stat rusă domină ceea ce mulți oameni aud despre ceea ce se întâmplă în Ucraina, cred că va fi nevoie de timp pentru ca oamenii să absoarbă consecințele alegerilor pe care (ai lui Putin) le-au făcut personal.” spuse Burns. 

Actualmente, mai multe posturi de televiziune pro-Kremlin prezintă o versiune total diferită a războiului din Ucraina, sugerând că în țara vecină au loc niște „operațiuni militare speciale”.

Proteste anti-război au avut loc în mai multe orașe ale lumii. Pe 4 martie curent, în Gostiny Dvor din Sankt Petersburg a fost organizat un protest pașnic la care ar fi fost reținute 15 persoane, notează publicația Fontanka. Iar în Georgia, mii de oameni s-au adunat în centrul capitalei, în semn de solidaritate cu poporul Ucrainei.