Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Zelensky către Putin: „Sunt pregătit…

Zelensky către Putin: „Sunt pregătit pentru dialog, dar nu suntem pregătiți pentru capitulare. În ceea ce privește intrarea în NATO, mi-am pierdut interesul după ce ne-am dat seama că NATO nu este pregătită să accepte Ucraina”

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky i-a cerut din nou președintelui rus Vladimir Putin să se așeze cu el la masa de discuții, subliniind că Ucraina este pregătită să vorbească și să caute compromisuri, dar nu este pregătită să capituleze. El a vorbit despre acest lucru într-un interviu acordat canalului de televiziune american ABC News.

Răspunzând la întrebarea dacă Ucraina este pregătită să accepte cererile Federației Ruse de încetare a focului: să schimbe Constituția și să refuze aderarea la NATO, să recunoască apartenența Crimeei drept parte a Rusiei, dar și independența regiunii Donețk, Zelensky a spus: „În primul rând, sunt pregătit pentru dialog, dar nu suntem pregătiți pentru capitulare”.

„Nu este vorba despre mine, ci despre oamenii care m-au ales. În ceea ce privește NATO, mi-am pierdut interesul pentru această problemă după ce ne-am dat seama că NATO nu este pregătită să accepte Ucraina. Alianței îi este frică de lucruri contradictorii și de confruntare cu Federația Rusă”, a adăugat președintele ucrainean.

El a mai menționat că Ucraina nu vrea să fie o țară care „cerșește ceva în genunchi și nu vom fi o astfel de țară, eu nu vreau să fiu un astfel de președinte”.

„Vorbesc despre garanții de securitate. Cred că putem discuta punctele privind teritoriile ocupate temporar și republicile nerecunoscute, care nu sunt recunoscute de nimeni, cu excepția Federației Ruse și să găsim un compromis”, a spus Zelensky.

În același timp, el a subliniat că problema cheie este modul în care vor trăi oamenii din aceste teritorii, cei care vor să facă parte din Ucraina.

„Ceea ce ar trebui făcut este faptul că Putin ar trebui să înceapă să vorbească, să înceapă un dialog, în loc să trăiască într-un balon informativ fără oxigen. Cred că acolo este el”, a spus el.