Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președintele Chinei solicită „reținere maximă”…

Președintele Chinei solicită „reținere maximă” în Ucraina și spune că Franța și Germania ar trebui să depună eforturi comune pentru a reduce criza globală

Sursa foto: Reuters

Președintele chinez Xi Jinping a cerut marți, 8 martie, „reținere maximă” în Ucraina și a declarat că țara sa este este „îndurerată să vadă flăcările războiului reaprinse în Europa”, transmite Reuters.

Președintele chinez a avut o discuție virtuală cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, spunându-le acestora că cele trei țări ar trebui să se ralieze în ceea ce privește discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina.

Xi Jinping a descris situația din Ucraina ca fiind „îngrijorătoare” și a spus că o prioritate ar trebui să constituie prevenirea escaladării conflictului.

El a mai spus că Franța și Germania ar trebui să depună eforturi pentru a reduce impactul negativ al crizei și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul sancțiunilor asupra stabilității finanțelor globale, aprovizionării cu energie și transporturilor.

China, care a refuzat să condamne acțiunile Rusiei în Ucraina sau să le numească o invazie, și-a exprimat în repetate rânduri opoziția față de ceea ce descrie drept „sancțiuni ilegale împotriva Rusiei”.

Prietenia Chinei cu Rusia, consolidată luna trecută, când președintele Vladimir Putin a participat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, în aceeași zi în care țările au declarat un parteneriat strategic „fără limite”, a devenit incomodă pentru China pe măsură ce războiul din Ucraina se intensifică.

Între timp, Moscova își descrie acțiunile din Ucraina drept o „operațiune specială” de dezarmare a vecinului său și de detronare a liderilor pe care îi numește „neo-naziști”. Ucraina și aliații săi occidentali numesc acest lucru un pretext fără temei pentru o invazie privind cucerirea unei țări de 44 de milioane de oameni.