Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Harta războiului din Ucraina. Institutul…

Harta războiului din Ucraina. Institutul american pentru Studii de Război: forțele ruse se pregătesc pentru operațiuni de-a lungul periferiei de vest și est a Kievului

Foto: ISW

Institutul american pentru Studii de Război (ISW) anunță în cel mai recent raport că forțele ruse se consolidează și se pregătesc pentru operațiuni ulterioare de-a lungul periferiei de vest și de est a Kievului, în special în zona Irpin din vest și zona Brovary la est.

Coloanele rusești care au depășit Cernihiv (la NE) și Sumî (Est) fără a le putea cuceri, nu sunt consistente numeric, iar liniile lor de aprovizionare sunt vulnerabile. Ieri, ucrainenii au distrus o coloană de aprovizionare cu combustibil pentru linia de avansare dinspre est și au doborât o dronă în NV de capitală, semn că, în ciuda avansării rușilor pe aceste linii de încercuire a Kievului, armata ucraineană încă este activă în zonă și preferă să hărțuiască inamicul, în loc să se angajeze frontal cu acesta.

Foto: ISW

Armata ucraineană a raportat doborârea a două avioane rusești care au bombardat Kievul luni seara, dar informația nu a putut fi confirmată din surse independente. În schimb, a difuzat imagini nocturne despre care susține că au fost filmate de o dronă Bayraktar, în timpul atacului și distrigerii unui sistem antiaerian BUK-M2, aflat în coloana de la nord de Kiev.

Pe frontul de est, nici Cernihiv, nici Sumî, nici Harkov nu au fost cucerite, rușii continuând bombardamentele, iar ucrainenii pretinzând că au mai doborât un Suhoi Su 34. Imagini cu pilotul rus capturat și interogat au fost de asemenea date publicității, scrie Biziday.

Pe frontul de sud, trupele ruse încearcă probabil să ocolească Nikolaev și să traverseze Bugul de Sud în amonte de oraș, pentru a putea înainta apoi asupra Odesei. ISW estimează că această grabă sugerează și iminența unui desant amfibiu oriunde între Odesa și Nikolaev. În același timp, armata rusă de pe frontul de sud pare a fi primit întăriri prin Crimeea pentru a cuceri Zaporijie.

La Mariupol, oraș complet încercuit de câteva zile, tăiat de la utilități și în imposibilitate de a evacua civilii, ucrainenii au raportat distrugerea unor formațiuni de blindate rusești.

Războiul continuă în Ucraina și în a treisprezecea zi. Avioanele rusești au bombardat în cursul nopții orașe din estul și centrul Ucrainei. Blocul UE-SUA încearcă să izoleze economic Rusia. Marți, 8 martie, ora 17:00 GMT, (19:00, ora R. Moldova). preşedintele ucrainean, Volodimir Zelensky, urmează să susţină un discurs „istoric” în Camera Comunelor, camera inferioară a Parlamentul Regatului Unit.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.

Detalii aici: LIVE TEXT/ A 13-a zi de război în Ucraina