Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Federația Rusă amenință cu întreruperea…

Federația Rusă amenință cu întreruperea aprovizionării cu gaze naturale către Germania prin conducta Nord Stream 1

Rusia amenință cu întreruperea aprovizionării cu gaze naturale către Germania prin conducta Nord Stream 1 și avertizează că prețul țițeiului va ajunge la peste 300 de dolari. Cotația europeană a gazelor a doborât deja un record absolut, scrie Reuters.

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat luni că „avem tot dreptul să luăm o decizie corespunzătoare și să impunem un embargo privind pomparea de gaz prin gazoductul Nord Stream 1”, dar a precizat că deocamdată nu a fost luată o astfel de decizie.

Oficialul rus a mai declarat că „este absolut clar că o respingere a petrolului rusesc ar duce la consecințe catastrofale pentru piața globală”, iar prețul țițeiului ar ajunge la 300 de dolari pe baril. Țițeiul european BRENT s-a oprit ieri din creștere la sub 130 de dolari pe baril, aproape de maximul istoric atins în 2008.

Rusia a susținut întotdeauna că nu folosește gazul natural ca armă, dar Statele Unite și Europa s-au pregătit intens pentru această posibilitate. Recent, Ursula von der Leyen a declarat că Europa a reușit să-și asigure în depozite și contracte de aprovizionare cu gaze lichefiate (din SUA, Qatar și Nigeria) cantitatea necesară pentru această iarnă.

Cotația gazelor naturale europene cu referința Amsterdam a ajuns luni la 279 de euro/MwH, în creștere cu 42% față de vineri și cu peste 200% față de momentul începerii războiului.

Citiți și: Prețul gazului în Europa a depășit maximul istoric