Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Zelensky, mesaj în Parlamentul britanic:…

Zelensky, mesaj în Parlamentul britanic: „Alianțele sunt inactive. Garanțiile de securitate în Europa trebuie construite de la zero”

Sursa foto: Digi 24

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a vorbit marți, 8 martie, prin videoconferință în plenul Parlamentului britanic. El a declarat că „alianțele sunt inactive” și „garanțiile de securitate în Europa trebuie construite de la zero”, notează presa ucraineană.

„În a opta zi (a războiului Rusiei împotriva Ucrainei, n.r.), lumea a văzut că tancurile rusești trăgeau în centrala nucleară (Zaporojie, n.r.) – cea mai mare din Europa. Și lumea a început să înțeleagă că aceasta este teroare împotriva tuturor. Aceasta este o mare teroare. În a noua zi ( a războiului, n.r) – am ascultat o reuniune a țărilor membre NATO. Și fără rezultatul dorit de noi. Da, am simțit-o. Nu vreau să jignesc pe nimeni, noi am simțit că alianțele nu funcționează. Nici măcar spațiul aerian nu-l pot închide. Și, prin urmare, garanțiile de securitate în Europa trebuie construite de la zero”, a subliniat președintele Ucrainei.

Anterior, Zelensky, într-un interviu acordat canalului american ABC News, a declarat că „și-a pierdut demult interesul” cu privire la problema aderării Ucrainei la NATO, după declarațiile Alianței despre refuzul acesteia de a accepta Ucraina ca membru.

Președintele ucrainean i-a cerut din nou președintelui rus Vladimir Putin să se așeze cu el la masa de discuții, subliniind că Ucraina este pregătită să vorbească și să caute compromisuri, dar nu este pregătită să capituleze. 

Marți, 8 martie, președintele american Joe Biden a anunțat că SUA vor interzice importurile de petrol și gaze din Rusia, drept represalii pentru invazia armatei ruse în Ucraina.