Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   SUA interzic importurile de petrol…

SUA interzic importurile de petrol și gaze din Rusia. Biden: „Poporul american va da încă o lovitură puternică mașinăriei de război a lui Putin”

Sursa foto: Reuters

Președintele american Joe Biden a anunțat marți, 8 martie, că SUA vor interzice importurile de petrol și gaze din Rusia, drept represalii pentru invazia armatei ruse în Ucraina. El a recunoscut faptul că măsura va duce la creșterea prețurilor la energie, transmite Reuters.

„Interzicem importurile de petrol și gaze rusești”, a declarat Biden reporterilor la Casa Albă.

„Asta înseamnă că petrolul rusesc nu va mai fi acceptat în porturile americane, iar poporul american va da încă o lovitură puternică mașinăriei de război a președintelui rus Vladimir Putin”, a declarat Biden.

Biden a discutat cu aliații UE, care sunt mult mai dependenți de petrolul rusesc, pentru a izola „economia Rusiei și pe Putin”. Marea Britanie a anunțat, cu puțin timp înainte de declarațiile lui Biden, că va elimina treptat importul de petrol și produse petroliere rusești până la sfârșitul anului 2022.

De asemenea, Biden a spus că sancțiunile impuse de SUA și aliații săi au provocat deja „craterul” economiei rusești. El a accentuat faptul că ultimele măsuri au fost luate în urma unor consultări cu „aliații și partenerii din întreaga lume”.

În 2021, Statele Unite ale Americii au importat în medie peste 20,4 milioane de barili de țiței și produse rafinate pe lună din Rusia. Statele Unite importă, de asemenea, o cantitate importantă de cărbune din Federația Rusă.

Biden a prezis că prețurile vor crește și mai mult ca urmare a „războiului lui Putin”, dar a promis că va face tot ce îi stă în putință pentru a minimiza impactul asupra poporului american. De asemenea, el a avertizat companiile de gaze din SUA să nu exploateze situația pentru a se angaja în activități de profit sau de scumpire a prețurilor.