Principală  —  IMPORTANTE   —   Cine este Antony Blinken, secretarul…

Cine este Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, aflat într-o vizită oficială în R. Moldova

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, aflat astăzi, duminică, 6 martie, într-o vizită oficială la Chișinău, activează de aproape 30 de ani în structurile de stat americane

Blinken și-a început cariera în cadrul Departamentului de Stat al SUA în perioada administrației Clinton. El a fost consilier și asistent al actualului președinte american Joe Biden timp de aproape 20 de ani.

Blinken (59 de ani) a fost consilier adjunct pentru securitate națională din 2013 până în 2015 și secretar adjunct de stat din 2015 până în 2017, în perioada președinției lui Barack Obama.

Antony Blinken a fost timp de aproape 20 de ani alături de actualul președinte american Joe Biden: i-a fost asistent principal în cadrul Comitetului pentru relații externe al Senatului, iar ulterior, consilier pentru securitate națională în perioada în care Biden era vicepreședintele SUA.

„Serviciul guvernamental este afacerea familiei Blinken”, notează Politico.

Politico mai scrie că Blinken este „europenist” și că a optat întotdeauna pentru alianțe globale. „Lumea este mai sigură pentru cetățenii americani când avem prieteni, parteneri și aliați”, spunea el 2016. Blinken vorbește franceza, Politico menționând că este „francofon”, el trăind o perioadă și în capitala Franței.

Blinken s-a născut din părinți evrei, iar tatăl său vitreg, Samuel Pisar, a fost un supraviețuitor al Holocaustului care a scris și o carte cu memorii, despre felul în care a supraviețuit naziștilor, inclusiv timpul petrecut în lagărele morții din Majdanek, Auschwitz și Dachau.

Politico scrie că Blinken cântă la chitară și este amator de fotbal.

Blinken este al 71 secretar de stat al SUA, fiind numit în această funcție pe 26 ianuarie 2021, după ce a fost propus de președintele Biden în noiembrie 2020.

Vedeți AICI biografia integrală a secretarului de stat Antony Blinken.

Secretarul de stat al SUA este considerat, alături de secretarul Trezoreriei (Ministrul Finanțelor) , secretarul Apărării (Ministrul Apărării) și procurorul general, unul dintre cei mai importanți membri ai cabinetului Guvernului Federal al SUA.

Funcția de secretar de stat al SUA este considerată a fi echivalentul guvernamental al Ministerului Afacerilor Externe al SUA.

Secretarul de stat al SUA, Antony J. Blinken, a ajuns în această noapte la Chișinău, unde va avea întrevederi cu președinta țării Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavriliță și ministrul de externe Nicu Popescu.

În comunicat de presă al Departamentului de Stat al SUA se menționează că, în timpul vizitei în R. Moldova, Antony Blinken va discuta despre sprijinul pentru eforturile R. Moldova de a primi și asista refugiații din Ucraina, precum și despre sprijinul SUA pentru democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova.

Secretarul de stat al SUA întreprinde, în perioada 3-8 martie, vizite de lucru în mai multe țări europene. Mai întâi Blinken a discutat, la Bruxelles (Belgia) cu liderii europeni și NATO, după care a efectuat o vizită în Polonia.

După ce va discuta cu oficialii de la Chișinău, pe 6 martie secretarul de stat al SUA Antony Blinken va călători la Vilnius, Lituania, pe 7 martie, la Riga, Letonia, iar pe 8 martie va vizita Tallinn, Estonia.