Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Discursul ministrului ucrainean al Apărării,…

Discursul ministrului ucrainean al Apărării, după 10 zile de război: „Kremlinul nu vrea încă să accepte și să-și recunoască fiasco-ul. Dar acest timp este aproape”

„Continuăm să respingem inamicul. Ocupatorii ruși nu ne pot distruge. Forțele Armate ale Ucrainei, apărarea teritorială, fiecare voluntar, fiecare cetățean al Ucrainei continuă să ne apere țara, viața noastră”, afirmă Oleksiy Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, după 10 zile de război în Ucraina.

Ministrul afirmă că economia țării a fost pusă „pe picior militar”. „Fabricile și fabricile continuă să lucreze, să îndeplinească ordinele militare, să repare echipamente, să transforme trofeele militare în arme. Pentru a lupta, țara trebuie să muncească, fiecare la locul lui. Dacă ai fost nevoit să te evacuezi – găsește un loc de muncă într-un loc nou – ajutorul tău este nevoie peste tot”, precizează oficialul, în discursul său.

„Situația pe posturi este sub control. Da, avem și pierderi. Dar fiecare nume, fiecare erou al nostru nu va fi uitat. Înțelegem valoarea vieții și valoarea libertății. Viața fiecărui ucrainean este neprețuită”, punctează ministrul.

„În anumite direcții, soldații noștri contraatacă, inamicul pierde zeci de unități de echipament, uneori îl aruncă și fuge. Reumplem astfel „parcul” nostru de echipamente. Inamicul va muri din propria sa armă. Kremlinul nu vrea încă să accepte și să-și recunoască fiasco-ul. Dar acest timp este aproape”, susține Oleksiy Reznikov, care afirmă că „nemulțumirea și demoralizarea în rândul forțelor de ocupație sunt în creștere. Sunt tot mai multe cazuri de refuz de a lupta”.

Reznikov precizează că peste 90 de avioane și elicoptere ale armatei ruse au fost distruse. „Mai mulți piloți inamici au fost capturați – aceștia sunt martori importanți în cadrul viitorului tribunal militar. În timp ce cuiva îi este frică să închidă cerurile din Ucraina, armata noastră își face treaba și distruge inamicul”, a mai zis el, cu referire la NATO.

„Cele mai capabile unități ale inamicului au fost învinse: inamicul a fost oprit la Kiev și Harkov. În Nikolaev este respins. Odesa este rezerva noastră strategică. Reaprovizionarea forțelor inamicului va deveni din ce în ce mai dificilă, calitatea reaprovizionării va fi și mai proastă. Kremlinul a respins în cele din urmă încercările de a-și ascunde intențiile – au venit să ne distrugă țara, să ne distrugă poporul. Nu vor reuși.Sunt în război cu femeile și copiii. Rușii sunt teroriști obișnuiți. Și teroriștii vor fi distruși. Inamicul rezistă, dar facem tot posibilul pentru a asigura coridoarele umanitare, pentru a ne scoate oamenii din bombardamente și pentru a oferi ajutor umanitar. Nu vom lăsa pe nimeni și ne vom întoarce foarte curând. Ne luptăm cu toată puterea. Victoria este aproape! Glorie Ucrainei”, a scris ministrul.

Invazia militară rusească asupra Ucrainei continuă pentru a unsprezecea zi consecutiv. În contextul crizei de securitate în regiune, secretarul de stat american, Antony Blinken, a venit la Chișinău pentru a discuta cu oficialii moldoveni despre gestionarea valului de refugiați ucraineni, dar și despre sprijinul SUA pentru democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova. La ora 11:15 Antony Blinken și președinta Maia Sandu vor susține o conferință comună de presă.