Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Proteste în mai multe orașe…

Proteste în mai multe orașe din Federația Rusă: Au fost arestate peste 1500 de persoane

Foto simbol

Astăzi, în mai multe orașe mari din Federația Rusă au loc proteste împotriva războiului pornit de Putin în Ucraina. Până după amiaza, mai mult de 1500 persoane au fost arestate, scrie ovd.news.

Aceeași sursă punctează că, de fapt, numărul arestaților ar putea fi mult mai mare.

Proteste au loc la Moscova, Sankt Petersburg, Novosibirsk, Ekaterinburg, precum și alte orașe mari din Federația Rusă.

Anterior, Duma de Stat a Federației Ruse a adoptat în unanimitate legea care prevede închisoare de până la 15 ani pentru răspândire de „falsuri” despre forțele armate ruse.

Pe 2 martie, presa rusă a scris despre intenția deputaților de a elabora un proiect de lege care prevede până la 15 ani de închisoare pentru „falsuri” despre acțiunile trupelor militare ruse. Despre asta spunea șeful Comitetului Dumei pentru Securitate și Anticorupție, Vasili Piskarev, scria Dojd.

Piskarev a sugerat completarea articolelor din legislație privind răspunderea pentru difuzarea informațiilor false cu bună știință cu o dispoziție privind răspunderea „pentru denaturarea scopului, rolului și sarcinilor Forțelor Armate ale Federației Ruse, în timpul operațiunilor speciale și ale altor operațiuni”.

Potrivit lui Piskarev, acestea includ date despre numărul de pierderi. Deputatul a spus că majoritatea falsurilor sunt „generate în Ucraina”, dar sunt „distribuite de bunăvoie de o serie de mass-media ruse” și în rețelele de socializare.

Recent, Roskomnadzor a cerut presei ruse să șteargă informațiile care spun că în Ucraina are loc o invazie și un război, iar purtătorul de cuvânt a lui Putin a declarat că, deși acesta primește date despre pierderile din Ucraina, „nu poate dezvălui aceste informații”.

În dimineaţa zilei de 24 februarie, Rusia a invadat Ucraina, atacul fiind precedat de o declaraţie a preşedintelui rus care a transmis conaţionalilor săi că este vorba de o „operaţiune specială” pentru „demilitarizarea şi denazificarea” Ucrainei.

Invazia militară rusească asupra Ucrainei continuă pentru a unsprezecea zi consecutiv. În contextul crizei de securitate în regiune, secretarul de stat american, Antony Blinken, a venit la Chișinău pentru a discuta cu oficialii moldoveni despre gestionarea valului de refugiați ucraineni, dar și despre sprijinul SUA pentru democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova.

Ministerul Apărării de la Kiev a anunțat în dimineața zilei de 6 martie că „pierderile forțelor de ocupație ruse se ridică la 88 de avioane și elicoptere”. Iar Rusia, prin purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, cere UE și NATO să nu mai ajute Ucraina cu armament.

LIVE TEXT/ A 11-a zi de război în Ucraina. Ministrul ucrainean al Apărării: „Continuăm să respingem inamicul. Ocupatorii ruși nu ne pot distruge”