Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Detalii de la Procuratura…

VIDEO Detalii de la Procuratura Generală despre dosarul de „expulzare” a profesorilor turci

Procurorul general , Alexandr Stoianoglo, a oferit detalii despre dosarul de „expulzare” a profesorilor turci.

Ieri, 5 februarie, fosta șef Biroului Migrație și Azil din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Olga Poalelungi, suspendată din funcție la 9 septembrie 2019, acuzată în dosarul de „expulzare” a profesorilor turci, a fost repusă în funcție. 

Șapte cetățeni ai Turciei au fost „expulzați” în dimineața zilei de 6 septembrie 2018 din R. Moldova. Aceștia au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă pentru a merge la serviciu și trimiși în țara de orgine, pe un fost aeroport militar din apropierea orașului Istanbul.

SIS declara atunci că cei șapte cetățeni turci ar avea legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări.

Toți cei șapte profesori au fost declarați indezirabili pe teritoriul R. Moldova prin decizii ale Biroului Migrație și Azil (BMA), semnate la 5 septembrie 2018 de către directoarea instituției din subordinea MAI, Olga Poalelungi.

Pe 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis o hotărâre prin care a declarat că R. Moldova a încălcat dreptul la libertate și siguranţă şi dreptul la respectarea vieții private și de familie a cetățenilor turci.

Avocatul care a mers la CtEDo în numele a cinci cetățeni turci, a declarat că „nici în fața Curții Europene a Drepturilor Omului, agentul guvernamental, statul R. Moldova nu a prezentat careva probe precum că reclamanții constituie sau au constituit un pericol pentru securitatea și ordinea publică din R. Moldova”.

Pe 5 iulie, Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului a primit de la SIS un raport amplu referitor la întreg procesul privind declararea drept indezirabili profesorilor turci. Acesta nu a fost făcut public.

La începutul lunii august, Procuratura a anunțat că a pornit un dosar penal pe faptul expulzării profesorilor turci.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR: