Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Amnesty Moldova, îngrijorată pentru securitatea…

Amnesty Moldova, îngrijorată pentru securitatea persoanelor din conducerea liceului Orizont, care au fost reținute astăzi

Amnesty International Moldova (AIM) se declară profund îngrijorată de pericolul iminent pentru viața și securitatea persoanelor, precum și de încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, în privința administrației rețelei de licee „Orizont”, a celor șase familii de cetățeni ai Turciei, inclusiv minori, reținuți astăzi de către colaboratorii Serviciului de Informații și Securitate, „cu încălcarea flagrantă a procedurii de reținere, percheziționare și ridicare, cu violarea normelor cu privire la libertatea și securitatea persoanelor, stipulate în convențiile la care R. Moldova este parte”.

Amnesty International Moldova notează că a fost informată astăzi de către avocații administrației rețelei de licee „Orizont” din R. Moldova despre circumstanțele încălcării normelor de reținere a celor șase cetățeni ai Turciei, inclusiv minori, efectuată astăzi de către Serviciul de Informație și Securitate.

„În baza analizei materialelor foto și video din momentul reținerii, care ne-au fost prezentate de către avocații cetățenilor străini reținuți, constatăm următoarele:

  1. La reținerea persoanelor în cauză nu a fost prezentată încheierea judecătorului de instrucție cu privire la reținere și arest, a fost grav deteriorată proprietatea privată a persoanelor reținute, cărora nu li s-au explicat drepturile, acest fapt fiind o încălcare a art. 9 al Declarației Universale a Drepturilor Omului, la care Moldova este parte: „arestarea și exilarea arbitrară sunt interzise” și art. 9 din Pactul Internațional cu privire la Drepturile Civile și Politice: „nimeni nu poate fi arestat sau deținut în mod arbitrar.”
  1. În procesul reținerii celor șase cetățeni ai Turciei a fost încălcat art. 25 din Constituția RM, care stipulează că percheziționarea, reținerea sau arestarea persoanelor sunt permise numai în cazurile și în procedura prevăzută de lege, iar persoanele în cauză, inclusiv minorii reținuți au fost bruscați, hărțuiți și intimidați în timpul reținerii, violându-se grav art. 479 din Codul de Procedură Penală: „la audierea bănuitului, învinuitului, inculpatului minor, participarea apărătorului și a pedagogului sau psihologului este obligatorie.”
  1. Serviciul de Informații și Securitate (SIS), sub pretexte nefondate și neîntemeiate, a pus în pericol integritatea fizică și psihică a cetățenilor reținuți, inclusiv a minorilor, i-au expus pericolului de a fi expulzați în Turcia, unde, cu certitudine, îi așteaptă un proces inechitabil și un pericol iminent de tortură și tratamente inumane din partea autorităților turcești, prin urmare cerem Parlamentului și autorităților competente din Republica Moldova să apere drepturile acestor persoane și să efectueze un control asupra activității SIS, în conformitate cu art. 20 din Legea cu privire la Serviciul de Informații și Securitate al RM: „controlul asupra activității SIS este exercitat de Parlament, Procuratură și instanțele judecătorești.”
  2. Amnesty International Moldova a fost informată că persoanele în cauză au solicitat anterior azil politic în RM, inițiind procedura legală, ceea ce, conform legislației, le asigură dreptul de a nu fi expulzați arbitrar”, se spune în comunciatul emis de AIM.

Amnesty International Moldova cere autorităților centrale de stat investigarea cât mai promptă și eficientă a încălcărilor comise față de persoanele nominalizate, precum și înlăturarea riscului de expulzare arbitrară a acestora.