SIS informează că cele șapte persoane din cadrul liceului „Orizont” au fost expulzate din R. Moldova

Serviciul de Informații și Securitate a publicat un comunicat de presă în care precizează că șapte cetățeni străini, din cadrul liceului teoretic „Orizont”, sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă, despre care ar exista indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări.

SIS informează că cei șapte cetățeni străini „au fost declarați indezirabili de către organele competente” și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova, asta în condițiile în care o parte din persoanele reținute au depus, anterior, cereri prin care cer azil politic în R. Moldova.

De cealaltă parte, avocații care au fost prezenți la Aeroport, susțin că au verificat zonele de așteptare și nu i-au identificat pe cei șapte cetățeni care potrivit SIS ar fi fost deja expulzați.

„Avocații se deplasează la sediul SIS pentru a verifica care este situația. Noi nu cunoaștem. La ora 12.00 avem o întâlnire cu Ministerul Educației pentru ca să ne comunice ceva informații”, a declarat pentru ZdG unul dintre avocați.

Potrivit primelor informații, a fost reținut Riza Dogan, directorul filialei Durești, Hasan Karacaoglu, director general adjunct, Feridun Tüfekçi, directorul filialei Ceadîr-Lunga, directorul filialei Ciocana, un economist și doi profesori.

„Acțiunile cetățenilor au fost supuse monitorizării o perioadă și, după ce s-a confirmat existența riscului la adresa securității naționale, a fost luată decizia ca persoanele respective să părăsească imediat teritoriul Republicii Moldova”, se precizează în comunicatul SIS.

Nu este pentru prima dată când conducerea liceului „Orizont” are probleme cu justiția din R. Moldova. Întâmplător sau nu, problemele au început după ce, în timpul vizitei din 5 – 6 mai 2017 în R. Molodova, prim-ministrul Republicii Turcia, Binali Yildirim a cerut autorităților de la Chișinău să închidă rețeaua de licee „Orizont”, deoarece ar face parte dintr-o rețea teroristă, condusă de clericul Fethullah Gülen.

Potrivit acestuia, anume această organizație ar fi pus la cale lovitura de stat, care a avut loc în Turcia în vara anului 2016.

La aproape un an de la solicitarea autorităților turcești de a închide liceele „Orizont” din R. Moldova, la 31 martie 2018, directorul general al celor cinci licee din R. Moldova, Turgay Șen Mustafa, a fost reținut la Aeroportul Internațional Chișinău, sub bănuirea de „finanțare a terorismului”.

Foto: diez.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *