Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   După ce a declarat că…

După ce a declarat că au fost „expulzări mai urâte”, Igor Dodon cere explicații de la SIS

Foto: sputnik.md

În seara zilei de 6 septembrie, Igor Dodon a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care menționa că au fost expulzări și mai urâte decât cea a cetățenilor străini care activau în cadrul liceului „Orizont”. Ulterior, în dimineața zilei de 7 septembrie, purtătorul de cuvânt al președintelui anunță că Igor Dodon a solicitat, în regim de urgență, informații concludente de la Serviciul de Informații și Securitate cu privire la expulzarea cetățenilor turci de pe teritoriul R. Moldova.

„Amintim reprezentanților mass-media și organizațiilor obștești că, în decembrie 2016, prin decizia Parlamentului Republicii Moldova, Serviciul de Informații și Securitate a fost scos din subordinea Președintelui și transferat în subordinea Parlamentului. Totodată, pentru a evita orice speculații apărute în presă, precum că cetățenii respectivi au cerut azil politic în Republica Moldova, ținem să comunicăm, că până în prezent, în adresa instituției prezidențiale nu a parvenit nicio cerere de acest gen”, se menționează în mesajul publicat de Maxim Lebedinschi, purtător de cuvânt al președintelui.

În același context, în seara zilei de 6 septembrie, șapte europarlamentari i-au trimis o scrisoare lui Igor Dodon și premierului Pavel Filip prin care își arată îngrijorarea față de faptul că se uită de respectarea convențiilor internaționale care au fost stabilite pentru a proteja drepturile omului și prin intermediul căreia cer autorităților să oprească această extrădare abuzivă.

Menționăm că potrivit unui comunicat de presă emis de Guvern, și premierul Pavel Filip a solicitat Serviciului de Informații și Securitate să prezinte informații suplimentare în legătură cu acest caz, „pentru a putea face o analiză obiectivă a situației care a generat decizia de declarare a persoanelor respective ca indezirabile”. Detalii cere președintele Parlamentului, care a solicitat organizarea unor audieri parlamentare pe marginea acestui caz.

Șapte cetățeni străini au fost expulzați în dimineața zilei de 6 septembrie 2018 din R. Moldova. SIS susține că aceștia ar avea legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări. SIS mai scrie că persoanele au fost declarate indezirabile de către organele competente şi expulzate de pe teritoriul Republicii Moldova, fără a indica însă cine și când a luat decizia respectivă. Potrivit SIS, instituția a colaborat în acest caz cu serviciile speciale din alte state.

Foto: sputnik.md