Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Șapte eurodeputați, îngrijorați de…

DOC Șapte eurodeputați, îngrijorați de expulzarea profesorilor liceului „Orizont”

Șapte eurodeputați au expediat o scrisoare către președintele Igor Dodon și premierul Pavel Filip, în cadrul căreia își exprimă îngrijorarea față de expulzarea cetățenilor străini din cadrul liceului „Orizont”.

„Am fost șocați să aflăm despre reținerea acestor persoane de către SIS în timp ce aceștia se îndreptau spre școală, fără a fi îndeplinită procedura legală și cu intenția ca aceștia să fie expulzați ilegal, fără o ședință de judecată și fără ca aceștia să poată lua legătura cu avocații lor […] Criticăm dur aceste acțiuni”, se menționează în scrisoare.

Europarlamentarii susțin că sunt îngrijorați de faptul că se uită de respectarea convențiilor internaționale care au fost stabilite pentru a proteja drepturile omului și cer autorităților să oprească această extrădare abuzivă.

„Convenția Consiliului Europei și Convenția ONU prevăd că este interzisă expluzarea sau deportarea oamenilor în țări în care riscă să fie torturați și supuși la tratamente inumane sau degradante sau să fie pedepsiți pentru opiniile lor politice, inclusiv în dictaturi, ceea ce se întâmplă în Turcia de când Erdogan a preluat puterea printr-o „lovitură de stat”, a scris pe pagina sa deputata europeană Monica Macovei.

Și comisarului european pentru negocieri de extindere și politică de vecinătate, Johannes Hahn, a publicat un mesaj pe Twitter în care declară că așteaptă ca Guvernul și autoritățile din R. Moldova să respecte regula legii și procedurile judiciare.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Guvern în seara zilei de 6 septembrie, premierul Pavel Filip a solicitat Serviciului de Informații și Securitate să prezinte informații suplimentare în legătură cu acest caz, pentru a putea face o analiză obiectivă a situației care a generat decizia de declarare a persoanelor respective ca indezirabile.

Foto: turkeypurge.com
Foto: turkeypurge.com