Principală  —  IMPORTANTE   —   FOTO/ Avionul care i-a expulzat…

FOTO Avionul care i-a expulzat pe cetățenii turci, zbor sub umbrela Air Moldova și aterizare pe un aeroport militar din Turcia?

O aeronavă închiriată de compania de stat „Air Moldova” de la compania armeană Taron Avia a efectuat la 6 septembrie curent o cursă privată în Turcia. Avionul a decolat de pe Aeroportul Internațional Chișinău la ora 11.40, iar la 12.43 a aterizat pe Aeroportul Tekirdag Corlu, situat în apropierea orașului Istanbul. Cursa nu este anunțată pe site-ul Aeroportului Internațional Chișinău.

După jumătate de oră la sol pe aeroportul din Turcia, avionul a făcut drum întors spre Chișinău, iar peste aproximativ două ore a operat cursa regulată a companiei Air Moldova pe traseul Chișinău-Istanbul. Aeronava companiei armene care a operat cursa este de model Boeing 737-55S și a fost închiriată de mai multe ori în ultima perioadă de compania Air Moldova. 

Aeroportul Tekirdag Corlu este un fost aeroport militar, care din 1998 este deschis pentru zboruri civile. Zilnic, de pe aeroporul respectiv nu sunt operate decât câte 1-2 zboruri.

Din informațiile plasate pe portalul flightradar24.com, care monitorizează zborurile de pasageri de pe tot globul pământesc, denotă că această cursă a fost una charter și nu regulată.

Pe pagina oficială a Aeroportului Internațional Chișinău, acolo unde sunt indicate toate zborurile, nu se găsesc informații despre cursa Chișinău-Tekirdag, iar pe flightradar nu este menționată destinația inițială a cursei, ci doar faptul că acel avion a decolat la ora 11.40 din Chișinău. Pe același site însă, vedem că avionul a făcut cale întoarsă spre capitala R. Moldova de pe Aeroportul militar Tekirdag Corlu. Totuși, deși nu este indicată destinația inițială a aeronavei, pe site poate fi vizualizat traseul avionului, care a pornit din Chișinău spre orașul din Turcia la ora 11.40.

Pe un site turc au fost publicate mai multe imagini care surprind avionul care a aterizat pe Aeroportul Tekirdag Corlu.

Cursa a avut loc la câteva ore după ce Serviciul de Informații și Securitate al R. Moldova a reținut șapte cetățeni turci, angajați ai liceelor Orizont, și la scurt timp după ce a anunțat că i-a expulzat din R. Moldova pe motiv că ar avea „legături cu o grupare islamistă, despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări”. Conform unor surse, acesta este avionul care i-a expulzat pe cetățenii turci din R. Moldova.

Joi, 6 septembrie, contactată de ZdG pentru a preciza prin ce punct vamal au fost expulzați cei șapte cetățeni turci și la ce oră, Daniela Mânzat, purtătoarea de cuvânt a SIS, a refuzat să ne ofere informații. Astăzi, 7 septembrie, aceasta nu a răspuns la apelurile și mesajele ZdG. Nici reprezentanții Poliției de Frontieră nu ne-au prezentat informații despre punctul de frontieră prin care cetățenii turci au fost expulzați din R. Moldova.

Reprezentanții companiei Air Moldova ne-au anunțat că vor veni cu informații la acest subiect pe parcursul zilei. Ulterior, reprezentanții companiei nu au răspuns la apelurile ZdG.

Foto: planespotters.net

Astăzi, 7 septembrie, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a acceptat spre examinare cererea avocatului Vitalie Nagacevschi în interesele cetățenilor turci expulzați în mod suspect din R. Moldova. Curtea a cerut Guvernului R. Moldova explicații pe marginea cazului până la data de 5 octombrie 2018, până atunci, procedura fiind suspendată.