Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ CtEDO a reacționat în…

DOC CtEDO a reacționat în cazul turcilor expulzați suspect din R. Moldova și cere explicații de la Guvern

Foto: Facebook/ Liceul Teoretic Orizont

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a acceptat spre examinare cererea avocatului Vitalie Nagacevschi în interesele cetățenilor turci expulzați în mod suspect din R. Moldova. Curtea a cerut Guvernului R. Moldova explicații pe marginea cazului până la data de 5 octombrie 2018, până atunci, procedura fiind suspendată, ceea ce înseamnă că în prezent Curtea nu va luat o decizie.

ZdG vă prezintă documentul remis de CtEDO în adresa avocaților cetățenilor turci. Conform unor surse, dreptatea la CtEDO o caută patru dintre cetățenii turci expulzați ieri, 6 septembrie, din R. Moldova.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a fost sesizată în legătură cu expulzarea celor șapte cetățeni turci din R. Moldova de către Vitalie Nagacevschi, președintele Asociației „Juriștii pentru Drepturile Omului”. Cererea a fost depusă joi, 6 septembrie, iar o reacție din partea reprezentanților CtEDO a venit la aproape 24 de ore. Printr-un răspuns, CtEDO informează că a preluat cazul și cere de la Guvernul R. Moldova explicații pe marginea expulzării cetățenilor turci. Până la acea dată, procedura a fost suspendată.

În document se precizează că Guvernul a fost somat să răspundă la câteva întrebări. Printre ele, Guvernul este întrebat dacă cetățenii turci au avut posibilitatea să schimbe decizia privind extrădarea sau dacă aceștia au solicitat azil politic în R. Moldova.

Șapte cetățeni străini au fost expulzați în dimineața zilei de 6 septembrie 2018 din R. Moldova. Aceștia au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă pentru a merge la serviciu. Pe rețelele de socializare au apărut mai multe imagini foto și video care surprind momentele în care cetățenii străini sunt reținuți.

SIS susține că aceștia ar avea legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări. SIS mai scrie că persoanele au fost declarate indezirabile de către organele competente şi expulzate de pe teritoriul Republicii Moldova, fără a indica însă cine și când a luat decizia respectivă. Potrivit SIS, instituția a colaborat în acest caz cu serviciile speciale din alte state.