Principală  —  IMPORTANTE   —   Fostul director SIS - singurul…

Fostul director SIS – singurul responsabil de expulzarea profesorilor turci. Dosarul, trimis în judecată

Fostul director al Serviciului de Informație și Securitate (SIS), Vasile Botnari, este unicul responsabil de expulzarea profesorilor turci de pe teritoriul R. Moldova. Declarația a fost făcută de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, care a declarat că învinuitul și-a recunoscut vina. Dosarul în care fostul șef SIS este acuzat de abuz în serviciu a fost trimis în judecată.

Potrivit Procuraturii Generale, foștii adjuncți ai ex-directorului SIS și directoarea Biroului de Migrație și Azil (BMA)– Olga Poalelungi au fost scoși de sub urmărire penală. Ieri, 4 februarie, Olga Poalelungi, a fost repusă în funcția de șefă la BMA.

Astfel, fostul director SIS, Vasile Botnari, va compărea pe banca acuzaților pentru abuz de serviciu.

În cursul urmăririi penale, procurorii au stabilit însă că, procedura de îndepărtare a celor 7 profesori turci a fost executată, în mod arbitrar, de către SIS, conducerea BMA nefiind informată despre modul de îndepărtare a acestora. Potrivit probatoriului, SIS și-a asumat acțiunile de îndepărtare și cele precedate, în lipsa unei solicitări scrise din partea BMA sau a unui acord de colaborare în acest sens. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care BMA este unica instituție competentă a organiza și efectua activitățile necesare în vederea îndepărtării de pe teritoriul țării a străinilor.

Potrivit procurorilor, toată operațiunea a fost dispusă, coordonată și dirijată nemijlocit de către învinuit, care, deținea, la acel moment, funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate, iar adjuncții i-au executat ordinile și dispozițiile, fără a ști că acestea sunt ilegale, primind asigurări că totul decurge într-un cadru perfect legal.

În aceste condiții, prin ordonanța procurorului de acum două săptămâni, foștii vicedirectori ai SIS, dar și directoarea BMA au fost scoși de sub urmărire penală, iar ex-directorul SIS, pus sub învinuire, iar ieri – deferit justiției. 

La etapa urmăririi penale, învinuitul a colaborat cu ancheta, fiind cercetat în stare de libertate.

Pentru această infracțiune, norma penală prevede până la 6 ani închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Șapte cetățeni ai Turciei au fost „expulzați” în dimineața zilei de 6 septembrie 2018 din R. Moldova. Aceștia au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă pentru a merge la serviciu și trimiși în țara de orgine, pe un fost aeroport militar din apropierea orașului Istanbul.

SIS declara atunci că cei șapte cetățeni turci ar avea legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări.

Toți cei șapte profesori au fost declarați indezirabili pe teritoriul R. Moldova prin decizii ale Biroului Migrație și Azil (BMA), semnate la 5 septembrie 2018 de către directoarea instituției din subordinea MAI, Olga Poalelungi.

Pe 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis o hotărâre prin care a declarat că R. Moldova a încălcat dreptul la libertate și siguranţă şi dreptul la respectarea vieții private și de familie a cetățenilor turci.

Avocatul care a mers la CtEDo în numele a cinci cetățeni turci, a declarat că „nici în fața Curții Europene a Drepturilor Omului, agentul guvernamental, statul R. Moldova nu a prezentat careva probe precum că reclamanții constituie sau au constituit un pericol pentru securitatea și ordinea publică din R. Moldova”.

Pe 5 iulie, Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului a primit de la SIS un raport amplu referitor la întreg procesul privind declararea drept indezirabili profesorilor turci. Acesta nu a fost făcut public.

La începutul lunii august, Procuratura a anunțat că a pornit un dosar penal pe faptul expulzării profesorilor turci.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR: