Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Turcia interzice trecerea navelor de…

Turcia interzice trecerea navelor de război rusești prin Marea Neagră

Autoritățile de la Ankara vor implementa Convenția de la Montreux, un pact internaţional privind circulaţia navală către Marea Neagră care îi permite Turciei, în anumite condiții, să limiteze accesul prin stâmtorile Bosfor și Dardanele a vaselor de război. Despre asta a vorbitmMinistrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, într-un interviu pentru CNN Turk.

„În Ucraina, situația s-a transformat într-un război. Turcia va respecta Convenția de la Montreux privind strâmtorile Turciei”, a spus ministrul turc de externe.

Potrivit Convenţiei de la Montreux, din 1936, Turcia deţine controlul asupra strâmtorilor Bosfor şi Dardanele, care fac legătura între Marea Mediterană şi Marea Neagră şi poate limita traversarea vaselor de război în timp de conflict sau dacă este ameninţată.

Ce prevede Convenţia de la Montreux

Traversarea Strâmtorilor Bosfor şi Dardanele de către nave de război este reglementată de Convenţia de la Montreux din 1936, care limitează numărul şi dimensiunile vaselor de război aparţinând altor ţări decât cele riverane la Marea Neagră. În plus, pentru tranzitul navelor de război din ţări care nu sunt riverane la Marea Neagră este necesară transmiterea unei notificări, cu 15 zile înaintea deplasării, în care sunt specificate destinaţia, numele şi tipul navelor ce urmează să traverseze strâmtorile.

Pentru ţările care nu sunt riverane la Marea Neagră există totodată şi limitări de tonaj, astfel că nu pot trece nave militare de peste 15.000 de tone, prin urmare nicio ţară membră a NATO nu poate trimite portavioane în Marea Neagră.

Totodată, volumul tuturor navelor militare aparţinând altor ţări decât cele riverane la Marea Neagră nu trebuie niciodată să depăşească 45.000 de tone (cu un maxim de 30.000 de tone pentru fiecare ţară) şi nicio navă militară a unei ţări care nu este riverană la Marea Neagră nu poate să staţioneze mai mult de 21 de zile consecutiv în Marea Neagră, ceea ce, dacă se doreşte menţinerea unei prezenţe navale constante, obligă la înlocuiri frecvente ale navelor militare trimise în zonă.