Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ La frontierele moldo-ucrainene vor…

VIDEO La frontierele moldo-ucrainene vor fi create benzi dotate cu acoperiș și încălzitoare pentru cei care vin pe jos din Ucraina

La punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene vor fi create benzi speciale, dotate cu acoperiș și încălzitoare pentru cetățenii care traversează granița pe jos. Despre aceasta a anunțat ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, într-un briefing de presă.

„În ceea ce ține de săptămâna viitoare, vremea se răcește. Suntem cu gândul la cei care continuă să vină în R. Moldova, în special, grija pentru cei care vin pe jos. Am decis cu echipa că vom crea o bandă specială pentru cei care se deplasează pe jos. Această bandă va fi acoperită, dotată cu încălzitoare și dotată cu cele necesare pentru a nu admite ca vremea rece să-i și îmbolnăvească după un drum lung”, a precizat Revenco.

„Vom lucra cu voluntarii, cu oamenii de bună credință care s-au mobilizat și deja au pus la dispoziție toate cele necesare”, a mai spus Ana Revenco

Potrivit ministrei, O astfel de bandă deja funcționează la punctul Palanca, dar va fi dotată cu acoperiș și încălzitoare. Al doilea punct va fi la nord, dar deocamdată nu este stabilit care anume.

Va fi o bandă de tip coridor, dotată cu reșouri, cu încălzitoare. Le vom putea oferi ucrainenilor care traversează o pătură groasă, băutură caldă, produse minimă de igienă. Este minimum pe care putem să li-i oferim după multe ore de mers, de așteptare, de îngrijorare.

Datele oficiale arată că, în perioada 24-27 februarie 2022, până la ora 05.00, pe teritoriul R. Moldova au intrat 70.080 cetățeni ai Ucrainei, dintre care 50.416 persoane prin segmentul de frontieră moldo-ucrainean, iar 19.311 prin segmentul de frontieră moldo-român. În aceiași perioadă, au părăsit teritoriul R. Moldova 20.285 cetățeni ai Ucrainei. Astfel, pe teritoriul național au rămas 29.510 cetățeni ai Ucrainei, care au intrat în R. Moldova în ultimele 77 ore.

Totodată, pe parcursul zilei de ieri, au fost înregistrate 471 cereri de azil, iar astăzi până la ora 9:00 erau 99 de solicitanți, dintre care 15 cetățeni ucraineni.