Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Prima recție a Coreei de…

Prima recție a Coreei de Nord după invadarea Ucrainei de către Rusia

Statele Unite reprezintă „cauza fundamentală a crizei ucrainene”, a susținut Coreea de Nord, în prima sa reacție oficială după invadarea Ucrainei de către Rusia, scrie AFP, citat de hotnews.ro.

Washingtonul a dus o politică de „supremație militară, sfidând cererea legitimă a Rusiei vizând securitatea sa”, se arată într-un mesaj publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe din Coreea de Nord, semnat de Ri Ji Song, cercetător la Societatea de Studii a Politicilor Internaţionale.

„Cauza principală a crizei ucrainene constă și în autoritarismul și arbitrariul proprii Statelor Unite”, se mai aratp în mesaj.

Domnul Ri mai critică Statele Unite pentru că ar avea „standarde duble” cu privire la restul lumii. El i-a acuzat că se amestecă în treburile interne ale altor ţări în numele „păcii şi stabilităţii” în timp ce „denunţă în mod inutil măsurile de autoapărare luate de (aceste) ţări pentru a-şi asigura propria securitate naţională”.

„Zilele supremației Statele Unite s-au încheiat”, se mai spune în mesajul citat de hotnews.ro.

Mesajul postat pe site-ul Ministerului de Externe nord-coreean constituie o reacție oficială „low-key” a Phenianului, deoarece a fost publicat sub un nume personal , explică Park Won-gon, profesor de studii nord-coreene la Universitatea Ewha din Seul.

„Concluzia: totul este din vina Statelor Unite”, a spus el pentru AFP.

Alături de China, Rusia este unul dintre puținii aliați ai Coreei de Nord. Moscova s-a opus de mult timp presiunii exercitate asupra Phenianului privind programele sale de înarmare și a cerut chiar relaxarea sancțiunilor internaționale.