Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ România trimite muniție și…

VIDEO România trimite muniție și echipamente militare Ucrainei. Guvernul României se angajează să preia răniți ucraineni în spitalele militare

Guvernul României a decis să trimită muniție și echipamente militare Ucrainei, dar și să preia și să îngrijească răniți din această țară. Anterior, România a trimis Ucrainei doar dezinfectanți și medicamente.

Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al guvernului român, Dan Cărbunaru. Acesta a spus că, pe lângă muniție și echipamente militare (veste antiglonț, căști), România va mai ajuta Ucraina cu combustibil și o a doua tranșă de echipamente sanitare și medicamente, în valoare totală de 3 milioane de euro, scrie presa de peste Prut.

Guvernul României se angajează să preia răniți ucraineni în spitalele militare din țară. Până la acest moment, sunt 25 de mii de cetățeni ucraineni care se află pe teritoriul României. 102 au ales azil. Aceste centre de azil au un grad de ocupare de 57%.

A patra zi de război în Ucraina a început cu alte sancțiuni impuse Rusiei. Mai multe bănci rusești au fost excluse din platforma SWIFT. Experții prognozează că această decizie va duce la deprecierea rublei rusești. Rezervele valutare ale Rusiei au fost și ele blocate prin înghețarea activelor Băncii Centrale. Ucraina însă a rezistat și noaptea trecută, în ciuda bombardamentelor rusești din cele mai mari orașe.

UPDATE:
Ministerul Apărării Naționale din România precizează, că valoarea elementelor de muniție și a celor 2.000 de căști de protecție balistică și 2.000 de veste antiglonț cu nivel de protecție III-IV care vor fi donate armatei ucrainene se situează în jurul sumei de două milioane de euro, scrie presa românească.

De asemenea, președintele României, Klaus Iohannis, a scris pe Twitter: „România se alătură partenerilor săi în susţinerea noilor sancţiuni pentru a întări şi mai mult răspunsul nostru comun la invazia Rusiei în Ucraina. Un sprijin suplimentar militar şi umanitar urmează să fie trimis Ucrainei”, menționează Klaus Iohannis.

LIVE TEXT/ A patra zi de război în Ucraina. Cozi la bancomatele din Rusia, după noile sancțiuni financiare aplicate Moscovei