Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Referendum în Belarus pentru a-i…

Referendum în Belarus pentru a-i permite Rusiei să-și depoziteze armele nucleare în această țară. Mesajul lui Zelensky

Un referendum constituțional se desfășoară astăzi în Belarus, iar ca urmare, Rusia și-ar putea depozita arme nucleare în această țară. Acest fapt stârnește îngrijorarea la nivel european, mai ales în contextul războiului din Ucraina.

Votul popular va putea elimina formularea din articolul 18 din Constituția Belarusului care a garantat neutralitatea nucleară a țării de la independența sa față de Uniunea Sovietică, transmite Foreign Policy.

UPDATE

Alexandr Lukașenko, președintele Belarului a declarat, după ce a votat că țara sa se va adresa Rusiei cu solicitarea de a transfera arme nucleare pe teritoriul țării, dacă „Occidentul va face același lucru în Polonia sau Letonia”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a transmis un mesaj locuitorilor Belarusului, în care i-a îndemnat să facă alegerea așa încât țara să redevină „bună și sigură”. „Faceți alegerea corectă. Sunt sigur că aceasta este cea mai importantă alegere a poporului vostru”, a declarat Volodimir Zelensky.

În cadrul referendumului, vor fi consolidate puterile Adunării Populare din Belarus, care ar putea deveni „cel mai înalt organ reprezentativ al democrației” și va putea demite și alege judecători. De asemenea, acest lucru îi va permite ca Aleksandr Lukașenko să fie atât președinte, cât și președinte al Adunării, urmând să controleze toate mecanismele puterii ani de zile.

Aceasta va fi a treia serie de modificări aduse constituției pe care Lukașenko a făcut-o de la preluarea mandatului său, în 1994.