Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Nivelul radiațiilor din preajma Centralei…

Nivelul radiațiilor din preajma Centralei de la Cernobîl este ridicat

Nivelul radiațiilor Gamma din Zona de excludere a Centralei Atomice de la Cernobîl este ridicat și depășește normele stabilite, informează Inspectoratul de Stat de Reglementare Nucleară din Ucraina.

Experții notează că nivelul radiațiilor a crescut din cauză că stratul superior al solului a fost perturbat de circulația unui număr mare de mașini militare grele prin Zona de excludere și de creșterea poluării aerului.

Starea instalațiilor nucleare de la Cernobîl și a altor instalații este neschimbată, mai notează Inspectoratul de Stat de Reglementare Nucleară din Ucraina.

Zona de excludere se întinde pe o rază de 30 de km, care înconjoară centrala nucleară de la Cernobîl și teritoriile puternic contaminate după accidentul nuclear din 26 aprilie 1986. Din punct de vedere geografic, conține părțile nordice ale regiunilor: Kiev și Jitomir și are un acces spre frontiera cu Belarus. În zonă se află două orașe părăsite: Prîpeat, care avea aproximativ de 50.000 locuitori înaintea calamității și Cernobîl (de circa 15.000 locuitori).