Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Detalii despre Partidul Oamenilor Muncii,…

Detalii despre Partidul Oamenilor Muncii, al 22-lea în buletinul de vot pentru alegerile din 11 iulie. Controversatul Ghelici, al doilea candidat pe listă

Colaj ZdG
Colaj ZdG

Partidul Politic Oamenii Muncii (POM), al 22-lea candidat înregistrat de Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, are în listă 55 de persoane care aspiră la funcția de deputat. Cap de listă este Serghei Toma, care intenționa să candideze și la funcție de președinte al R. Moldova, iar pe locul doi se regăsește controversatul Fiodor Ghelici, al cărui nume figurează în mai multe cauze penale și litigii financiare.

În ultimii doi ani, Serghei Toma, liderul partidului, a declarat că a avut venituri oficiale de 42,6 mii de euro și dividende de 45 de mii de euro obținute de la Hoos Technology LTD, înregistrată în Marea Britanie. Firma este condusă de Toma, dar nu este indicată de acesta în declarația de avere depusă pe proprie răspundere la CEC, așa cum stabilește legislația. Anterior, Toma și-a anunțat intenția de a candida și la funcția de președinte al R. Moldova, dar a renunțat pentru că nu a reușit să adune numărul necesar de semnături. 

În februarie curent, Toma a fost sancționat de Judecătoria Chișinău, la solicitarea CEC, cu o amendă de 9 mii de lei după ce s-a constatat că partidul nu a depus la timp raportul financiar pentru anul 2019. 

Al doilea candidat din lista POM este controversatul Fiodor Ghelici, al cărui nume figurează în mai multe cauze penale sau litigii financiare.

Numele lui Fiodor Ghelici figurează într-un dosar penal privind traficul de ființe umane, printre care și minori. La 11 octombrie 2013, acesta a fost arestat pentru 30 de zile, fiind suspectat că ar fi membru al unei grupări criminale care ar fi racolat persoane din R. Moldova şi care, ulterior, ajungeau în Rusia, unde ar fi fost obligate să cerșească sub pretextul că adună fonduri pentru copii bolnavi de scolioză. Pe parcursul a opt ani, dosarul „a colindat” mai multe instanțe de judecată, dar nu are încă o finalitate, fiind spre examinare în prima instanță. 

Numele acestuia a figurat în alte două cauze penale. În una dintre acestea a fost învinuit de escrocherie, însă la 22 mai 2019 a fost achitat, pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală. În cel de-al doilea dosar penal, alături de soția sa, Valentina Ghelici, și încă o persoană, Ghelici a fost învinuit de evaziune fiscală. Potrivit sentinței Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, la 30 ianuarie 2020, procesul penal a fost încetat pe motivul expirării termenului de prescripție. Totodată, cei trei au fost obligați să achite în mod solidar în beneficiul statului suma de 577 de mii de lei cu titlu de prejudiciu cauzat prin infracțiune. Ambele dosare au ajuns pe masa judecătorilor Curții de Apel.

Numele lui Fiodor Ghelici figurează în alte zeci de dosare civile și contravenționale aflate astăzi pe rolul instanțelor de judecată, unele dintre ele fiind litigii cu caracter financiar. În anii 2016-2020, în urma unui litigiu cu Moldova-Agroindbank, instituția financiară a obținut dreptul să vândă mai multe bunuri imobile din s. Bălțata, r-nul Criuleni, înregistrate pe numele lui Fiodor Ghelici. În 2020, bunurile au fost înstrăinate. Și pe un apartament de 51,4 m.p. amplasat pe str. Alba Iulia din Chișinău, înregistrat pe numele soților Ghelici, nu mai puțin de trei executori judecătorești au aplicat sechestre.

Deși informațiile nu se regăsesc în declarația sa de avere depusă la CEC, familia lui Fiodor Ghelici este fondatoare sau administrează mai multe companii active în R. Moldova: „Transghelici” SRL, „Ovesan” SRL, „Prodalliance” SRL sau „Vetuga-Zemif” SRL. Ghelici este cunoscut în societate pentru conferințele sale de presă în care acuză diverși funcționari publici de implicare în acte de corupție. A candidat independent la funcția de deputat în 2005, dar a acumulat doar 0,07% din voturi. În 2019 a încercat, din nou, să se înregistreze în cursa electorală, dar fără succes. A ocupat anterior și funcția de președinte al Comisiei pentru controlul public din cadrul Consiliului societății civile pe lângă președintele R. Moldova, Igor Dodon. 

Ghelici este liderul asociației obștești „Moldova Mea”, despre care ZdG a scris recent că este implicată într-un proces dubios și plin de intransparență de colectare a fondurile pentru familii nevoiașe. 

Vedeți aici lista integrală de candidați ai Partidul Politic Oamenii Muncii.

Partidul Politic Oamenii Muncii a fost înregistrat la 20 februarie 1999, pe atunci se numea „Noul partid Național Moldovenesc”. În fruntea formațiunii politice era istoricul Ion Țurcanu și în calitate de vicepreședinte – Ghenadie Sajin, ulterior administrator al firmelor fostului lider democrat, Vladimir Plahotniuc, dar și Iurie Topală, fostul director al Căii Ferate și ex-consilier municipal din partea Partidului Liberal. În 2011, partidului s-a redenumit în „Partidul pentru Unirea Moldovei”. La alegerile din 2014, formațiunea nu a participat la scrutin, dar și-a manifestat susținerea pentru Partidul Democrat. Din 2019, partidul poartă actuala denumire.

Citiți și informațiile despre candidații celorlalte partide