Principală  —  IMPORTANTE   —   Pretendenții la funcția de deputat…

Pretendenții la funcția de deputat ai PDM: Procesele de judecată ale lui Filip cu foști colegi și litigiul pentru o datorie de 13 mii de lei la energie termică a lui Jizdan

Colaj ZdG

Le-am verificat trecutul, le-am analizat prezentul și am ales să vă prezentăm detalii despre cei mai importanți candidați înregistrați pentru scrutinul parlamentar anticipat din 11 iulie 2021.

ZdG continuă publicarea celor mai importante detalii din carierele celor care în această campanie electorală vă cer votul și vă promit că, dacă vor ajunge în Parlament, vă vor reprezenta interesele și vor munci doar pentru binele țării. 

Întrucât sunt 23 de concurenți electorali, majoritatea cu câte 100 de persoane în listă, am decis să verificăm potențialii viitori deputați în baza sondajelor din ultimul an. Astfel, de la partidele care, conform sondajelor, au cele mai mici șanse de a ajunge în viitorul Legislativ am analizat profilurile primilor șase candidați, iar de la partidele cu cele mai mari șanse de a ajunge în următorul Parlament am analizat lista de candidați proporțional cu scorul pe care partidele lor sunt creditate că le vor obține. 

Astăzi vă prezentăm primii șase candidați ai Partidului Democrat din Moldova (PDM).

Procese de judecată între foști colegi

Pavel Filip

Pavel Filip, capul de listă al PDM, este actual deputat și lider al democraților, ales după renunțarea la guvernare și fuga din țară a lui Vladimir Plahotniuc, în iulie 2019. De-a lungul anilor, Filip, alături de democrați, a participat la luarea mai multor decizii și acțiuni controversate, înscrise în retorica capturării instituțiilor de stat. Numele acestuia este legat de dosarul privind uzurparea puterii în stat, inițiat după retragerea PDM de la putere. Pavel Filip alături de colegii său Monica Babuc, Alexandru Jizdan și Nicolae Ciubuc au contestat în judecată ordonanța de începere a urmăririi penale, însă toate instanțele au respins contestația acestora. 

Reprezentanții PCCOCS au comunicat pentru ZdG că urmărirea penală în acel dosar este în derulare. În octombrie 2018, executivul Filip, votat și învestit la 20 ianuarie 2016, aproape de miezul nopții, pe fundalul protestelor de la Parlament, a privatizat în regim de urgenţă şi în condiţii suspecte cea mai mare companie aeriană din țară –  „Air Moldova”, de schemă fiind interesat și deputatul fugar Ilan Șor, așa cum scria ZdG într-o anchetă. După retragerea PDM de la guvernare, a fost pornit un dosar penal și pe acest caz, despre care ulterior nu s-a mai vorbit. 

Filip a fost mereu alături de Vladimir Plahotniuc, participând inclusiv la aruncarea curcanilor peste gardul Președinției în iunie 2019, iar după ce oligarhul a fugit din țară l-a vizitat în secret la Washington. A tăinuit, timp de un an, cine îi sunt socrii și interesele acestora de pe piața nucilor. În iulie 2020, Filip a fost acționat în judecată de către fostul său coleg de partid Andrian Candu, pentru apărarea onoarei, demnităţii și reputaţiei profesionale. În mai 2021, Candu a renunțat la proces. Liderul PDM se judecă și cu fostul său coleg de partid Eugeniu Nichiforciuc, următoarea ședință de judecată fiind programată pentru 26 iulie curent.

Pentru ultimii doi ani, Filip indică un venit oficial de 758 de mii de lei de la Parlament, iar soția acesteia 336 de mii de lei de la „Burex” SRL, administrată de cei doi fii ai cuplului. În declarație se regăsește și casa de locuit de 316 metri pătrați, construită în 2010 și înscrisă pe numele fiului mai mic al acestuia, despre care ZdG a scris în ianuarie 2016 că nu se regăsea în declarația sa de avere. Candidatul mai declară casa de la Pănășești, moștenită în 2004, patru hectare de pământ pe care îl are în posesie, dar și două ceasuri primite cadou. Filip și-a vândut BMW-ul achiziționat în 2005, pentru 100 de mii de lei și nu declară un alt automobil. În cinci conturi bancare, democratul păstrează circa 174 de mii de lei și 700 de euro.

Litigiul pentru o datorie de 13 mii de lei la energie termică

Alexandru Jizdan

Alexandru Jizdan (2) este actual deputat din partea PDM. Acesta și-a construit cariera, marcată de controverse, în structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI). A fost destituit pe fondul scandalului „Pădurea Domnească”, dar decorat anterior pentru că a îndeplinit corespunzător sarcinile în timpul evenimentelor din aprilie 2009. În iunie 2019, Jizdan s-a numărat printre cei mai aprigi democrați care nu doreau renunțarea la putere. 

Numele lui Alexandru Jizdan figurează într-o hotărâre a Judecătoriei Chișinău din decembrie 2020, când politicianul a fost obligat să achite către Termoelectrica 13 mii de lei cu titlul de datorie la energia termică, dar și cheltuielile aferente de judecată, în sumă de 392 de lei. Candidatul a precizat pentru ZdG că datoria ar fi fost acumulată în rezultatul unei erori și că a fost deja achitată. 

În declarația depusă la CEC, Jizdan indică, pentru ultimii doi ani, un venit oficial de 800 mii de lei de la Parlament, iar soția acestuia a adus în familie, din activități în domeniul privat, puțin peste 520 de mii de lei. Familia Jizdan deține un apartament obținut în anul 2000, cu peste 404 mii de lei, și două case de locuit – vila de 330 metri pătrați situată în orașul Codru, trecută în declarație la valoarea de 1,03 milioane de lei, dar care în realitate ar valora de câteva ori mai mult, și a doua casă de 108 metri pătrați, obținută în anul 2018 și care ar valora doar 31 de mii de lei. Inițial, Jizdan a ascuns vila din orașul Codru în spatele socrilor săi și nu se regăsea în declarațiile de avere ale acestuia. Candidatul deține un Land Rover Discovery de 406 mii de lei și un Volkswagen Golf, de 167 de mii de lei. În mai 2021, ANI a dispus confiscarea averii nejustificate a democratului în mărime de peste 770 de mii de lei. Jizdan s-a ales și cu un denunț la PG, pe aspectul falsului în declarații. Democratul susține însă că „s-a admis o confuzie”, iar acum se judecă cu ANI.

Donație grasă și apartament nou

Monica Babuc

Monica Babuc (3) este actuală deputată din partea PDM, formațiune politică în care ajunge în 2010, după ce părăsește Partidul Popular Creştin Democrat. A fost consiliera lui Iurie Roșca, dar și a oligarhului Vladimir Plahotniuc. Democrații au propulsat-o în 2013 la funcția de ministră a Educației. În decembrie 2016, în timpul mandatului său, interpreții Pașa Parfeni și Cătălin Josan, critici ai PDM, au fost excluși de la spectacolul Potcoava de Aur. Și Babuc a fost o apropiată a lui Plahotniuc, însă după ce oligarhul a fugit din țară l-a acuzat că ar fi implicat în distrugerea PDM-ului. 

Candidata declară, pentru ultimii doi ani, un venit oficial de circa 867 de mii de lei de la Parlament, iar soțul acesteia, angajat la Moldovagaz, a obținut circa 209 mii de lei. Babuc trece în declarația depusă la CEC o donație de circa 172 de mii de lei. Familia Babuc deține două apartamente – unul de 37,1 metri pătrați obținut în 2003 și altul, cu o suprafață de 79,3 metri pătrați, procurat în 2019 cu circa 373 de mii de lei, echivalentul a circa 17 mii de euro. Babuc mai declară o casă de locuit, pe care a primit-o ca donație în 2017. Candidata mai trece în declarație un autoturism Chrysler fabricat în 1999 și achiziționat în 2002, dar și un Ford Focus din 2018, pe care l-a primit în folosință în același an. Familia Babuc mai deține, începând cu 2017, 2,5 hectare de teren. În declarație este indicat și faptul că familia Monicăi Babuc deține o cotă de participare de 15% la firma „Bazis-D” SRL. În conturi bancare familia Babuc ține circa 336 de mii de lei. 

În 2015, pe când era ministră a Educației, Monica Babuc a fost vizată într-un control al fostei Comisii Naționale de Integritate (CNI). Deși au constat că aceasta nu își declarase cota-parte dintr-un apartament, un automobil, câteva conturi bancare și cotele-părţi deţinute în capitalul social al unor societăţi comerciale, membrii CNI au clasat cauza, argumentând că abaterile nu au fost intenționate. 

Litigiu cu fostul cuscru pentru un Mercedes

Ghenadie Buza

Ghenadie Buza (4) este și el actual deputat democrat. S-a implicat în politică alături de comuniști, dar în 2010 a trecut la PDM. A fost președinte al raionului Hâncești, iar la parlamentarele din 2019 și-a adjudecat circumscripția nr. 39 – Sărata Galbenă.

Pe când a deținut mandatul de președinte al raionului Hâncești, a fost construit, din bani publici, drumul până la casa în care locuiește. A intrat cu „faptă” în vizorul ANI, suspectat de o eventuală încălcare a regimului conflictului de interese, însă în august 2020 controlul a fost încetat. 

Pentru ultimii doi ani, conform declarației depuse la CEC, Buza declară un venit de 903 mii de lei din salariul de la Parlament și Consiliul raional Hâncești și pensie, iar soția acestuia 646 de mii de lei de la Spitalul raional Hâncești și patru firme private. Ghenadie Buza mai indică faptul că familia sa este proprietara a patru loturi de teren obținute în perioada 2006-2011. Totodată, familia Buza deține, din 2015, an în care democratul a devenit președinte de raion, o casă de locuit în Hâncești, cu suprafața de 115 metri pătrați, un garaj și un apartament de 56 de metri pătrați, în mun. Chișinău, cumpărat cu 38 500 de euro. 

Numele lui Ghenadie Buza figurează într-o decizie judecătorească, acesta fiind acționat în judecată, în 2017, de fostul său cuscru, care a cerut Judecătoriei Hâncești recunoașterea unei datorii de 15 mii de euro, a dobânzii de întârziere în mărime de 5 185 de euro și a cheltuielilor de judecată. Fostul cuscru al democratului a invocat, în motivare, că în 2015 a achitat 15 mii de euro pentru un automobil Mercedes Benz, model E-class, anul producerii 2010, pe care l-a înmatriculat pe numele lui Ghenadie Buza și care se regăsește în declarațiile de avere precedente ale acestuia. Democratul s-ar fi obligat să restituie datoria până la 1 septembrie 2015, însă nu și-a onorat obligația. Judecătoria Hâncești a respins acțiunea înaintată de fostul cuscru al democratului, decizie menținută de CA Chișinău, dar și de CSJ. 

Mihail Olărescu

Venituri modeste și datorii de milioane de lei

Mihail Olărescu (5) este președintele Consiliului raional Cimișlia din partea PDM. Economist de profesie, a ajuns în rândurile PDM în 2014, însă la scurt părăsește formațiunea pentru a se alătura PPEM-ului condus de Iurie Leancă. În septembrie 2017, pleacă și din acest partid, iar în primăvara anului 2019 s-a întors la PDM.

În declarația depusă la CEC, Olărescu indică un venit salarial de circa 190 de mii de lei din funcția de președinte de raion și 96 de mii de lei de la „Cătădeni Lux” SRL, unde a lucrat un timp director executiv. Soția acestuia a avut venituri de 658 de mii de lei de la „IT OM Group” SRL și de la „Global Lux” SRL, care sunt afaceri de familie. Candidatul mai indică circa 20 de mii de lei din vânzarea unui automobil și 187 de mii de lei din indemnizații și arendă. Familia Olărescu are în proprietate 5,5 hectare de teren, o casă de locuit cu o suprafață de 93,6 metri pătrați achiziționată în 2019 la preț de 395 de mii de lei, un apartament din 1995 și un spațiu comercial de producție care valorează 3,34 de milioane de lei. În 2018, familia Olărescu a procurat cu 17,8 mii de euro un automobil Hyundai Creta, fabricat în același an. Candidatul mai indică datorii de 583 de mii de lei, 94 de mii de dolari și 17 800 de euro – în total circa 2,65 de milioane de lei.

Pe când era președinte de raion, firma „Cătădeni Lux” SRL, a cărui director executiv a fost anterior, a câștigat 13 contracte de achiziții publice în valoare totală de peste 1,5 milioane de lei. Toate contractele au fost câștigate într-o singură zi – 22 septembrie 2017. Acesta a motivat anterior că nu a făcut parte din comisia de achiziții.

Achiziție de lux în 2020

Nicolae Ciubuc

Nicolae Ciubuc (6) este actual deputat democrat. A făcut parte din PLDM, dar ulterior a ajuns în tabăra democraților. A fost ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vladimir Plahotniuc fiind cel care a vorbit pentru prima dată despre promovarea acestuia la minister.

În octombrie 2014, CNI a inițiat un control sub aspectul eventualei încălcări a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății de către Nicolae Ciubuc, pe atunci director adjunct al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, după ce presa a scris că acesta locuia într-un imobil de lux din orășelul Durlești și conducea un automobil BMW, bunuri pe care nu le indica în declarația de avere. În februarie 2015, CNI a clasat cauza, după ce Ciubuc a explicat că locuiește în casa fratelui soției sale în baza unui contract de comodat și că BMW-ul este al unui vecin, care i l-a împrumutat pentru că nu are un automobil.În următoarele declarații de avere, depuse la ANI, Nicolae Ciubuc a indicat casa, terenul aferent și construcția accesorie. Casa și garajul se regăsesc și în declarația depusă la CEC cu ocazia alegerilor parlamentare din 11 iulie, iar BMW-ul a fost vândut cu 9 mii de euro. În 2020, Ciubuc a intrat în posesia unui automobil BMW X4, luat în leasing, a cărui valoare indicată este de 40 de mii de euro. Pentru ultimii doi ani, familia Ciubuc raportează venituri oficiale de aproape 1,1 milioane de lei. Candidatul are de rambursat, până în 2025, două credite în valoare totală de 30 de mii de euro.

Lista completă a candidaților la funcția de deputat din partea PDM poate fi văzută aici.