Principală  —  IMPORTANTE   —   Detalii despre Partidul „Noua Opțiunea…

Detalii despre Partidul „Noua Opțiunea Istorică” al Svetlanei Chesari, al 21-lea în buletinul de vot pentru alegerile din 11 iulie

Partidul Noua Opțiunea Istorică (NOI), redenumit recent în Partidul Alternativă și Șanse, abreviat PAȘ, care a insistat să aibă în buletinul de vot un simbol electoral aproape identic cu cel al PAS-ului, o are cap de listă pe Svetlana Chesari. Partidul figurează cu nr. 21 în buletinul de vot pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Svetlana Chesari, împreună cu soțul, figurează într-un dosar penal pornit în urmă cu cinci ani, ei fiind cercetați pentru implicarea într-o schemă de delapidare a unui milion de euro, bani din fonduri europene, destinați unor proiecte cu menire socială în raioanele Ungheni și Criuleni. Dosarul se află de mai mulți pe în gestiunea Procuraturii Anticorupție.

În cadrul unor dezbateri electorale recente, Chesari a spus că „niciun fel de delapidare nu a avut loc” și a acuzat moderatoarea că „acest background l-ați creat dumneavoastră la comanda unui grup criminal care a luptat să preia aceste proiecte”.

În octombrie 2012, Asociația „Asstreia”, fondată de soții Chesari, a fost obligată printr-o hotărâre a Judecătoriei Chișinău să restituie o datorie de 24,3 mii de lei. În martie 2018, „Asstreia” a fost obligată de aceeași instanță să achite 34,1 mii de euro drept restanțe la onorarii și cheltuieli de deplasări. CA Chișinău a menținut în vigoare hotărârea primei instanțe. În iunie 2019, asociația a fost obligată să restituie o altă datorie, de aproape 13 mii de lei. Numele Svetlanei Chesari figurează și în mai multe dosare civile, examinate la Judecătoria Chișinău, majoritatea dintre ele vizând încasarea unor datorii.  În declarația pe proprie răspundere depusă la CEC, Svetlana Chesari nu a indicat salariu, bunuri mobile sau imobile.

Citiți și informațiile despre candidații celorlalte partide