Principală  —  IMPORTANTE   —   Pretendenții la funcția de deputat.…

Pretendenții la funcția de deputat. Litigiul pentru o datorie de 10 mii de lei la energie termică a lui Marc Tkaciuk și veniturile de 4 mii de lei în doi ani ale lui Iurie Muntean

Colaj ZdG
Colaj ZdG

Le-am verificat trecutul, le-am analizat prezentul și am ales să vă prezentăm detalii despre cei mai importanți candidați înregistrați pentru scrutinul parlamentar anticipat din 11 iulie 2021.

În următoarele săptămâni, ZdG va publica cele mai importante detalii din carierele celor care în această campanie electorală vă cer votul și vă promit că, dacă vor ajunge în Parlament, vă vor reprezenta interesele și vor munci doar pentru binele țării. 

Pentru că sunt 24 de concurenți electorali, majoritatea cu câte 100 de persoane în listă, am decis să verificăm potențialii viitori deputați în baza sondajelor din ultimul an. Astfel, de la partidele care, conform sondajelor, au cele mai mici șanse de a ajunge în viitorul Legislativ am analizat profilurile primilor șase candidați, iar de la partidele cu cele mai mari șanse de a ajunge în următorul Parlament am analizat lista de candidați proporțional cu scorul pe care partidele lor sunt creditate că îl vor obține. 

Citiți și: Pretendenții la funcția de deputat: Polițiștii din PACE și dosarele lui Gheorghe Cavcaliuc

Analiza ZdG a fost făcută în ordinea cronologică înscrierii candidaților în buletinele de vot. În acest text vă prezentăm primii șase candidați din lista Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic (PACCC), al doilea partid din buletinul de vot la anticipatele din 11 iulie.

Comuniștii din PACCC

Veniturile de 4 mii de lei în doi ani

Iurie Muntean. Foto: telegraph.md



Iurie Muntean
, primul pe lista (PACCC), candidează, din nou, pentru fotoliul de deputat, el ocupând această funcție în perioada 2009 – 2014, reprezentând Partidul Comuniștilor din R. Moldova (PCRM). În 2014, Muntean a fost exclus din partid, după ce, în prealabil, a fost demis din funcția de secretar general al formațiunii condusă de Vladimir Voronin. El a fost acuzat de legături cu gruparea considerată extremistă – „Antifa”.

În perioada în care a fost deputat, Muntean s-a remarcat prin mai multe declarații împotriva lui Vladimir Plahotniuc, dar și prin faptul că a amenințat o jurnalistă de la postul Publika TV, deținut pe atunci de controversatul politician. Deși a fost depusă o plângere la Procuratură, Muntean nu a fost pedepsit penal. Iurie Muntean a fost implicat în acea perioadă și în alte scandaluri, după ce a fost acuzat că ar fi provocat diverse incidente în Legislativ.

În perioada aprilie 2008 – septembrie 2009, Muntean a fost viceministru al Economiei, în timp ce instituția era condusă de fostul președinte Igor Dodon. În noiembrie 2009, Viorel Chetraru, directorul din acea perioadă al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției anunța că Muntean, care împreună cu viceministrul Agriculturii din acea perioadă a făcut parte din comisia care elibera autorizații pentru importul de carne, ar fi favorizat anumite companii și că ambii figurau într-un dosar penal. Muntean a negat acuzațiile, iar dosarul penal nu a mai avut finalitate, acesta nefiind nici măcar trimis în judecată.

Iurie Muntean este unul dintre fondatorii PACCC, iar în declarația pe proprie răspundere depusă la CEC, cu ocazia alegerilor parlamentare din 11 iulie, acesta a indicat că, în ultimii doi ani, în perioada ianuarie 2019 – decembrie 2020, a avut venituri oficiale doar de la partid, unde este consilier politic, în sumă de doar 4 296 de lei. El mai declară un teren agricol, cumpărat în 1998, o cotă-parte de ½ într-un apartament de 124 de metri pătrați, obținut în 2018 în urma unui contract de schimb, și un automobil: un Mercedes C200 K dobândit în 2009, mașină pe care o declara și în 2015, când depunea ultima sa declarație de avere din funcția de deputat în Parlament.

„Am avut venituri doar de la partid, pentru că în ultimii ani m-am ocupat cu studiile în domeniul științei. Eu nu sunt dintr-o familie săracă. Noi suntem uniți și ne ajutăm reciproc. Știința și studiile sunt susținute în familia noastră. Nu sunt dintr-o familie săracă și nu am avut probleme cu întreținerea familiei, având un trai modest, dar decent”, a argumentat Muntean pentru ZdG.

Medicul care de peste 25 de ani se implică în politică

Ala Reajeva. Foto: congresulcivic.


Ala Reajeva, a doua pe lista PACCC, este medic de profesie, dar este implicată în politică de peste 25 de ani. Datele publice arată ca Reajeva, care este acum șefă de departament în cadrul Centrului COVID-19 de pe teritoriul Moldexpo din capitală, a devenit, în 2006, membră a PCRM. Ea a candidat de mai multe ori pe listele comuniștilor pentru funcția de consilieră municipală. Deși liderii PACCC au fost dați afară din PCRM în 2014, Reajeva a rămas, iar în 2017 afirma într-un interviu pentru ziarul Comunistul că „PCRM este unicul partid cu poziție bine conturată, cu scopuri clare și obiective concrete”.

În declarația pe proprie răspundere depusă la CEC, Reajeva a declarat că deține un apartament de 38 de metri pătrați în capitală și conduce un Mercedes ML 250, fabricat în 2011 și procurat în 2017 cu 540 de mii de lei. În ultimii doi ani, ea a raportat venituri oficiale din salariu în valoare de 487 de mii de lei (20 de mii de lei lunar).

Litigiul pentru o datorie de 10 mii de lei la energie termică

Marc Tkaciuk. Foto: congresulcivic.md



Marc Tkaciuk, pe locul trei în lista PACCC, a fost deputat PCRM între anii 2001–2002 și 2009–2014, dar și consilierul președintelui Voronin din 2002 și până în 2008, fiind considerat de mulți analiști politici ideologul formațiunii și cel care controla din umbră multe procese politice din R. Moldova. El și-a depus mandatul de deputat în mai 2014, după conflicte deschise cu liderul partidului, Vladimir Voronin, ulterior fiind dat afară și din partid. A revenit în politică în 2019, când a anunțat lansarea PACCC.

În 2017, pe numele lui Tkaciuk a fost deschis un dosar penal pentru evaziune fiscală. În mai 2020, dosarul a fost însă clasat, după ce Tkaciuk a fost audiat în calitate de bănuit. Rezultatele obținute ca urmare a multiplelor acțiuni de urmărire penală au permis concluzionarea lipsei faptului infracțiunii”, anunța Procuratura Generală.

Numele lui Marc Tkaciuk figurează într-o hotărâre a Judecătoriei Chișinău din mai 2021, când politicianul a fost obligat să achite către Termoelectrica 10,8 mii de lei cu titlul de datorie la energia termică acumulată până în decembrie 2020, dar și cheltuielile aferente de judecată, în sumă de 476 de lei.

„Am venituri modeste și, la fel ca mulți cetățeni ai acestei țări, am acumulat restanțe. Datoria a fost achitată imediat după emiterea hotărârii”, a argumentat Tkaciuk pentru ZdG, datoria acumulată către Termoelectrica.

În declarația pe proprie răspundere depusă la CEC, Tkaciuk a indicat faptul că în ultimii doi ani a obținut venituri de aproape 57 de mii de lei (2,3 mii de lei lunar) pentru funcția de redactor-șef al publicației periodice „Stratum Plus”, gestionată de Şcoala Antropologică Superioară, entitate care îi aparține lui Marc Tkaciuk. El mai declară că deține în proprietate un teren de aproape șase ari, cumpărat în 2010, și un apartament de 93 de metri pătrați, obținut prin contract de donație în 2011.

Venituri modeste și mașină scumpă

Zurab Todua. Foto: regtrends.com


Zurab Todua, al patrulea în lista PACCC, este și el fost deputat comunist. Istoric și politolog de profesie, acesta a reprezentat PCRM până în 2014. În declarația pe proprie răspundere depusă la CEC, Todua a indicat că, în ultimii doi ani, a obținut venituri modeste, de doar 72 de mii de lei (3 mii de lei lunar), el fiind directorul și proprietarul companiei „Zurand-Auto”, înregistrată în Șoldănești.

Firma gestionează un service și o stație de testare a automobilelor. El mai deține un apartament de 45 de metri pătrați, un teren de un hectar și două automobile: un Mercedes ML 250, fabricat în 2012 și cumpărat în 2018, cu 350 de mii de lei, și un Moskvich din 1985, cumpărat în 2019.


De la președinția condusă de Vladimir Voronin, în echipa lui Marc Tkaciuk

Mihail Poleanschi. Foto: interese.md

Mihail Poleanschi, jurnalist de meserie, locul cinci pe lista PACCC, este unul dintre fondatorii PACCC. Şi el a fost deputat comunist și a lucrat alături de Marc Tkaciuk la președinția condusă de Vladimir Voronin.

În aprilie 2014, Comisia Națională de Integritate (CNI), actuala Autoritate Națională de Integritate (ANI) a stabilit că alesul poporului a încălcat regimul juridic al incompatibilităților, prin exercitarea funcției de administrator al firmei „Media Alternativ” SRL în paralel cu exercitarea mandatului de deputat. Actul nu a fost contestat în instanță, dar candidatul nu a fost pedepsit, pentru că mandatul său a expirat la scurt timp după constatările CNI.

Poleanschi este și astăzi administrator și fondator al „Media Alternativ” SRL, de unde a ridicat, în ultimii doi ani, aproximativ trei mii de lei. Firma activează în domeniul publicității. În schimb, soția sa a înregistrat venituri în valoare de 640 de mii de lei de la opt companii. În declarația pe proprie răspundere depusă la CEC, candidatul la funcția de deputat a indicat că nu deține în proprietate o locuință, dar că familia sa are două mașini: un Volkswagen Jetta, fabricat în 1987 și cumpărat în 2014, și un Suzuki Swift, fabricat în 2016 și procurat în 2020 cu 138 de mii de lei.

Dat afară din PCRM pentru că „a încălcat flagrant prevederile statutului” partidului

Anastasie Pavlov. Foto: congresulcivic.md



Anastasie Pavlov, al șaselea în lista PACCC, este și el fost membru PCRM, fiind anterior candidat la funcția de deputat pe listele PCRM, președinte al Consiliului Raional Dondușeni și prim-secretar al PCRM din acest raion. A fost dat afară din partid prin ordinul semnat de Vladimir Voronin, în septembrie 2019, pentru că „a încălcat flagrant prevederile statutului PCRM, atentând pe unitate organizaţională şi pe baza ideologică a partidului… în legătură cu încălcările grave comise în formarea listei de candidați, exprimată în reprezentarea disproporționată a membrilor PCRM din organizațiile de partid din orașul Donduşeni și satele raionului”.

Profesor de meserie, Pavlov indică în declarația pe proprie răspundere depusă la CEC că deține o casă și un garaj în Dondușeni, obținute în anii ’90, 7 hectare de terenuri agricole și două mașini, o Skoda Octavia din 2008, cumpărată în același an și o Niva Chevrolet din 2009, cumpărată în 2020. Familia sa păstrează în conturi bancare peste jumătate de milion de lei, obținând în ultimii doi ani dividende de 64 de mii de lei. 

Lista completă a candidaților la funcția de deputat din partea PACCC poate fi văzută aici.

Miercuri, 23 iunie, ZdG vă va prezenta primii 20 de candidați din lista Blocului Electoral „Renato Usatîi”, al treilea partid din buletinul de vot la anticipatele din 11 iulie.