Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Sinteza ZdG: Retrospectiva celor…

VIDEO Sinteza ZdG: Retrospectiva celor mai importante evenimente ale săptămânii. Ediția din 10 iulie 2021

În această săptămână încheiem campania electorală pentru alegerile de duminică. În viitorul Parlament ar putea ajunge mai multe persoane cu probleme de integritate. Numele unor candidați, figurează nu doar pe primele poziții în listele electorale ale unor partide care vor să ajungă în Legislativ, dar și în dosare penale sau în acte de constatare ale Autorității Naționale de Integritate. Pe zdg.md și pe pagina noastră de YouTube găsiți un material despre candidații cu probleme de integritate care vor în Parlament, dar și cum Ministerul Afacerilor Interne refuză repetat să ofere informații despre dosarele penale ale candidaților.

Tot în contextul alegerilor, jurnaliștilor portalului Nordnews au fost bruscați de deputatul socialist Alexandr Nesterovschi și garda tânără a Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM). S-a întâmplat la o întâlnire a lui Igor Dodon cu alegătorii din Bălți. Mai multe persoane au făcut zid la intrarea în instituție pentru ca reporterii Nordnews să nu aibă acces. Asta deși, alți jurnaliști, au intrat fără niciun impediment. Nici Igor Dodon nu a fost sociabil cu echipa de filmare și nu a stat să răspundă jurnaliștilor la întrebări. 

Apropo de Igor Dodon. Tot în această săptămână, un canal cunoscut de YouTube a publicat un filmuleț în care liderul socialiștilor apare în timp ce împușcă câțiva mistreți care erau ținuți într-un țarc.

În imagini se vede cum Dodon trage zâmbind cu o armă cu lunetă și împușcă câțiva mistreți. Nu este clar când au avut loc aceste acțiuni și nici locul desfășurării acestora. Socialistul neagă că a împușcat mistreți și spune că în campaniile electorale apar multe filmulețe fake. 

Iar președintele Asociației FEA, Dorin Damir, finul de cununie al fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13. El a fost reținut în dosarul care vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr. 5 din cadrul Inspectoratului Național de Investigații. 30 de zile de arest au primit și ceilalți doi reținuți în acest dosar – șeful Inspectoratului de Poliție al mun. Bălți, Valeriu Cojocaru, și inspectorul Poliției de Frontieră Ion Cojocaru.

Ziarul de Gardă a intrat în posesia unor documente, dar și a unei ordonanțe din dosar în care se arată cum a ajuns Dorin Damir să fie angajat în cadrul fostei Direcții nr. 5 a INI, să dețină gradul special de „comisar”,, dar și pseudonimul „HOLRIO”. Tot Damir a obținut și un pașaport cu o altă identitate pentru a efectua „investigații sub acoperire”. Mai multe detalii despre asta, vedeți pe zdg.md. 

În același timp, directoarea Centrului Național de Transfuzie a Sângelui Svetlana Cebotari a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile, după ce a petrecut aproape 30 de zile în penitenciar. 

Iar controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a avut parte de percheziții la un oficiu din partea procurorilor și angajaților Serviciului de Informații și Securitate. În timpul descinderilor a fost surprins și fostul polițist Vitalie Burlacu, condamnat anterior în dosarul „Coruperea deputaților”.

Conform unor surse ale Ziarului de Gardă, descinderile au avut loc în dosarul penal privind filarea judecătoarei de la Curtea de Apel Chișinău, Angela Bostan, în cadrul căruia au fost reținute, pe 17 iunie, cinci persoane. 

Deputata socialistă Alla Dolința, vestită după ce a fost surprinsă mâncând zeamă în timpul unei ședințe a unei comisii parlamentare, a încălcat regimul juridic al incompatibilităților, conform unei constatări a Autorității Naționale de Integritate.

Inspectorul a constatat că socialista a deținut odată cu funcția de deputat și funcția de președintă a Fundaţiei de binefacere, „Soluția”, fondată de liderul ei de partid, Igor Dodon.

Dolință, care la alegerile de duminică încearcă să obțină un nou mandat de deputat, riscă să fie decăzut din dreptul de a exercita o funcție de demnitate publică timp de 3 ani și va fi inclusă în Registrul Interdicțiilor dacă actul Autorității va rămâne definitiv.

Iar rectorul Universității de Stat din Moldova Igor Șarov urmează să conteste actul, prin care Autoritatea Națională de Integritate a constatat că el ar fi încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, semnând un contract de achiziții în sumă de peste 853 de mii de lei cu editura a cărei cofondator este fiul său.

Miercuri, mai mulți deținuți din Penitenciarul nr. 2 Lipcani au dat foc la o clădire de pe teritoriul închisorii și au urcat pe acoperiș, încercând astfel să evadeze. La fața locului au intervenit mascații de la „Pantera” și le-au stricat planurile deținuților. 

Săptămâna aceasta, Guvernul urma să se întrunească pentru a aproba alocarea a 22,4 milioane de lei Comisiei Electorale Centrale pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Ședința însă nu a mai avut loc, după ce mai mulți miniștri s-au îmbolnăvit subit sau au lipsit de la muncă nemotivat. Premierul în exercițiu Aureliu Ciocoi spune că CEC va primi suma de bani restantă, indiferent, până sau după alegeri. Pe zdg.md găsiți mai multe detalii despre motivele invocate de miniștrii ambsenți de la ședință. 

Iar România a donat R. Moldova un lot de puțin peste 100 de mii de doze de vaccin Pfizer. În contextul alegerilor anticipate de duminică, Ministerul Sănătății lansează campania națională cu sloganul „După votare, mergi la vaccinare”. Astfel, cetățenii sunt îndemnați să se vaccineze împotriva COVID-19 conform adresei de domiciliu, după ce vor vota în cadrul scrutinului din 11 iulie. 

Sfârșit de campanie electorală cu necunoscute. La 8 iulie, magistrații Curții de Apel Chișinău au anulat anexele hotărârii Comisiei Electorale Centrale privind numărul secțiilor de vot care urmează să fie deschise pentru alegătorii din stânga Nistrului la anticipate din 11 iulie, astfel încât numărul secțiilor să nu fie mai mare decât 12. Vineri însă Comisia Electorală Centrală a atacat hotărârea cu recurs la Curtea Supremă de Justiție. 

Ziarul de Gardă a continuat în această săptămână să publice cele mai importante detalii din carierele celor care în această campanie electorală vă cer votul și vă promit că, dacă vor ajunge în Parlament, vă vor reprezenta interesele și vor munci doar pentru binele țării. 

Partidul „Verde Ecologist”, al 15-lea candidat înregistrat pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie o are cap de listă pe Olga Afanas, traducătoare și psihologă de meserie. Pe listele acestui partid figurează și activistul civic Oleg Brega. 

Iar pe listele Partidului „Puterea Oamenilor” își încearcă norocul fostul primar interimar al municipiului Chișinău Ruslan Codreanu, medicul Mihai Stratulat, care a candidat la funcția de deputat și la alegerile parlamentare din 2019, reprezentând PDM-ul condus de Vladimir Plahotniuc, dar nu a reușit să ajungă în Parlament, dar și Irina Revin, președinta Asociației Antreprenorilor cu Dizabilități.

Partidul „Regiunilor din Moldova” îl are cap de listă pe Alexandr Kalinin, cel care fiind invitat la o dezbatere electorală, s-a revoltat și a acuzat-o pe moderatoarea Lorena Bogza de faptul că nu-i adresează întrebările în limba rusă. Iar capul de listă al Partidului „Legii și Dreptății”, este Mariana Durleșteanu, cea mai bogată candidată în acest scrutin, și care a acceptat în februarie 2021 propunerea socialiștilor de a tărăgăna organizarea alegerilor parlamentare anticipate. 

Am verificat și Partidul „Patrioții Moldovei”, care are în listă 55 de persoane care aspiră la funcția de deputat. Cap de listă este Mihail Garbuz, un politician controversat, cunoscut pentru aspirațiile sale anti-europene și pro-ruse. Recent, în debutul campaniei electorale, Garbuz a propus organizarea unui referendum prin care cetățenii R. Moldova să voteze dacă vor sau nu unirea cu Rusia. 

Iar pe listele Partidului Schimbării se regăsesc persoane care au lucrat cu Maia Sandu, activiști civici, experți și un fost candidat la funcția de procuror general. 

Partidul Noua Opțiunea Istorică, redenumit recent în Partidul Alternativă și Șanse, abreviat PAȘ, care a insistat să aibă în buletinul de vot un simbol electoral aproape identic cu cel al PAS-ului, o are cap de listă pe Svetlana Chesari. 

Svetlana Chesari, împreună cu soțul, figurează într-un dosar penal pornit în urmă cu cinci ani, ei fiind cercetați pentru implicarea într-o schemă de delapidare a unui milion de euro, bani din fonduri europene, destinați unor proiecte cu menire socială în raioanele Ungheni și Criuleni. Dosarul se află de mai mulți pe în gestiunea Procuraturii Anticorupție.

Iar pe listele Partidului Politic Oamenii Muncii, al 22-lea candidat înregistrat pentru anticipate se regăsește controversatul Fiodor Ghelici, al cărui nume figurează în mai multe cauze penale și litigii financiare.

La scrutinul de duminică participă și un candidat independent. Este vorba de Veaceslav Valico al cărui slogan este, în rusă, „Împotriva tuturor mincinoșilor” și îl are ca persoană de încredere pe controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, anterior condamnat, iar apoi achitat în dosarul fraudei bancare. 

Ziarul de Gardă a realizat profilurile a aproape 200 de pretendenți la funcția de deputat. Jumătate dintre ei vor ajunge în viitorul Legislativ, ales duminică, 11 iulie.

Le-am verificat trecutul, le-am analizat prezentul și am cotrobăit prin declarațiile lor de avere. Toate astea pentru ca voi, cititorii noștri, să puteți vota cât mai informat. Accesați secțiunea „Anticipate 2021. Profilul pretendenților la funcția de deputat”, citiți, analizați, comparați și duminică alegeți liber și conștient.