Principală  —  IMPORTANTE   —   Deputata socialistă Alla Dolința, surprinsă…

Deputata socialistă Alla Dolința, surprinsă anterior cum mânca zeamă în timpul unei ședințe a comisiei parlamentare, a admis incompatibilitate în exercițiul a două mandate consecutive. Constatările ANI

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare pe numele deputatei socialiste Alla Dolința, vestită după ce a fost surprinsă mâncând zeamă în timpul unei ședințe a unei comisii parlamentare, pentru încălcarea regimului juridic al incompatibilităților.

Inspectorul de integritate a constatat că socialista a deținut odată cu funcția de deputat și funcția de președintă a Fundaţiei de binefacere, „Soluția”, fondată de liderul ei de partid, Igor Dodon.

În cadrul controlului inițiat în baza unei autosesizări, inspectorul de integritate a stabilit că deputata a admis mai multe stări de incompatibilitate în timpul exercitării mandatului de deputat, în perioada anilor 2014-2019.

Prima incompatibilitate de funcție a fost constatată la deținerea concomitentă de către deputată și a calității de administrator în cadrul unei firme private. În această funcție, Dolința s-a aflat în incompatibilitate din momentul validării primului său mandat, în anul 2014 până în aprilie 2015, când în baza deciziei de eliberare din funcție a Adunării generale a asociațiilor societății, în Registrul de Stat al Unităților de Drept au fost operate informațiile opozabile terților cu privire la conducătorul persoanei juridice.  În situația dată, deputata socialistă și-a soluționat starea de incompatibilitate, doar că peste termenul admis de lege.

Din probatoriul acumulat, inspectorul de integritate a mai depistat că Dolința nu s-a conformat legislației speciale și în alte două situații. Mai exact, începând cu anul 2011, subiectul a fost numit în funcții administrative în organul deliberativ și executiv al unei fundații de binefacere. În aceste funcții, subiectul s-a aflat în cele două mandate de deputat, care au fost validate în anii 2014 și 2019, fără a intreprinde vreo acțiune în sensul soluționării acestor stări de incompatibilitate.

Conform legii, persoana care accede în funcție de deputat are termen de 30 de zile pentru a renunța la una din funcțiile incompatibile, sub sancțiunea încetării de drept a mandatului.

Fiindu-i solicitat punctul de vedere, deputata a invocat că funcția deținută în cadrul fundației de binefacere este compatibilă, deoarece nu a fost remunerată pentru exercitarea acesteia, iar din momentul obținerii mandatului de deputat a executat acțiunile necesare pentru soluționarea stării de incompatibilitate pentru funcția deținută în cadrul societății private.

Totuși, inspectorul de integritate a acceptat parțial argumentele deputatei, precizând că în spiritul legii demnitarul nu era în drept să desfășoare după bunul său plac orice altă activitate pasibilă de remunerat,  cu excepția activităților didactice și științifice.

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, subiectul riscă să fie decăzut din dreptul de a exercita o funcție de demnitate publică timp de 3 ani și va fi inclus în Registrul Interdicțiilor.

Anterior, Alla Dolința a indicat în declaraţia de avere şi interese că deține funcția de președintă a Fundației „Soluția”.

În 2011, Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi, pe atunci deputaţi comunişti, au lansat Fundaţia de caritate „Soluţia”. 

Filantroapa Galina Dodon

În octombrie 2020, deputata socialistă Alla Dolință a apărut la o ședința online a comisiei juridice, numiri și imunități într-un restaurant, mâncând zeamă.

În timp ce membrii comisiei parlamentare discutau pe marginea proiectului privind sistemul de pensii, urmând să aibă loc procedura de vot, parlamentara a apărut fluturând cu lingura în zeama abia adusă de un angajat al localului.

Ulterior, în timp ce proiectul era supus votului, deputata a apărut și cu telefonul la ureche. Colegul de partid al deputatei, președintele socialist al Comisiei Juridice, Vasile Bolea, i-a dorit poftă bună și a îndemnat-o să deconecteze camera.