Principală  —  RECOMANDAT   —   VIDEO/ Omorul Anei-Maria, cărăușii lui…

VIDEO Omorul Anei-Maria, cărăușii lui Șor, percheziții la doi procurori într-un dosar de îmbogățire ilicită și apelul Mitropolitului Vladimir | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: ZdG

Au mers la Moscova ca să participe la lansarea unui nou proiect politic coordonat de oligarhul Ilan Șor, iar la revenire au încercat să introducă în R. Moldova peste 20 de milioane de lei. Tot astăzi vorbim despre cutremurătorul caz al Anei-Maria, o tânără de 19 ani, însărcinată, care a fost dată dispărută apoi găsită moartă, cu semne evidente de tortură.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

Organele de drept au pornit o cauză penală după ce mai multe persoane care se întorceau pe calea aerului de la Moscova, acolo unde au participat la evenimentul de creare a blocului politic „Victorie”, coordonat de oligarhul Ilan Șor, au introdus în țară peste 20 de milioane de lei. Potrivit oamenilor legii, mai multe persoane, preponderent din Autonomia Găgăuză, ar fi fost folosite în calitate de cărăuși. Pe lângă verificările de la Aeroport, în cadrul dosarului au fost desfășurate și peste 100 de percheziții, inclusiv în afara Chișinăului, în cadrul cărora de asemenea au fost ridicate sume mari de bani.

Victor Furtună, procuror-șef interimar al PCCOCS: „În noaptea de 22 aprilie spre 23 aprilie 2024 au fost efectuate în jur de 150 de percheziții, în cadrul cărora au fost ridicate 62 mii de ruble rusești, 3070 de euro și 1 milion 111 340 de dolari. La fel, au fost ridicate 128 de telefoane mobile”.

Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției: „Conform informațiilor sub investigație care au fost realizate de către colegii noștri, aceste persoane care asigurau procesul de tranzitare sau transportare a acestor sume financiare în scopul grupării criminale beneficiau de o recompensă de la 300 la 500 de euro pentru serviciul pe care îl realizau. Mai mult ca atât, conform documentărilor care s-au reușit sub aspect de investigație, o parte din persoanele care au reușit să treacă în procesul nostru de investigații au reușit să intre cu banii în țară, deja au transmis acelui colector care asigura procesul”.

Duminica trecută, mai multe partide și politicieni afiliați lui Ilan Șor au creat, la Moscova, blocul „Victorie” sau „Pobeda”. Una dintre prioritățile anunțate de Șor o reprezintă, citez, „prietenia și colaborarea cu partenerul istoric al Republicii Moldova – Federația Rusă”. Am încheiat citatul. Unii analiști politici de la Chișinău consideră că prin crearea acestui bloc a fost dat startul unei campanii de destabilizare a Republicii Moldova, iar primele acțiuni se vor vedea pe 9 mai. Analiștii consideră că evenimentul de la Moscova nu ar fi avut loc fără implicarea serviciilor secrete ale Federației Ruse și că Ilan Șor se află totalmente în subordinea serviciilor de la Moscova.

Iar procurorul general interimar, Ion Munteanu, a declarat că acțiunile politicienilor care au participat la Moscova la crearea blocului „Victorie” sunt examinate de organele de drept sub aspectul trădării de patrie.

Ion Munteanu, procurorul general interimar: „Din punctul nostru de vedere, această acțiune își are tendința de atentare la securitatea statului și este o altă manifestare a grupului criminal Șor. Vreau să vă asigur că, atât Procuratura, cât și organele de urmărire penală și organele de securitate ale statului au în vizor toate acțiunile care se întâmplă în raport cu participarea politicienilor noștri la Moscova și la timpul potrivit fiecare acțiune va fi calificată”.

Procurorii și ofițerii anticorupție au efectuat, marți, percheziții la doi procurori și rude ale acestora, într-un dosar de îmbogățire ilicită. Potrivit organelor de drept, familia celor doi procurori ar fi dobândit și deținut bunuri înscrise formal pe persoane terțe și ar fi efectuat cheltuieli valoarea cărora depășesc cu 1,2 milioane de lei veniturile legal obținute. În urma descinderilor, au fost ridicate obiecte și documente relevante pentru cauza penală. Reprezentanții Procuraturii Anticorupție au declarat pentru ZdG că nu pot dezvălui identitatea procurorilor, fiind invocată respectarea prezumției de nevinovăție.

Ana-Maria, tânăra gravidă în vârstă de 19 ani care a fost găsită moartă în extravilanul satului Chițcanii Vechi, din raionul Telenești, la opt zile după ce a fost dată dispărută, a fost petrecută, marți, pe ultimul drum. În aceeași zi, la Chișinău, mai multe persoane au ieșit în fața Guvernului ca să ceară dreptate pentru Ana-Maria. Potrivit surselor ZdG, cauza prealabilă a decesului tinerei din Orhei este traumă cranio-cerebrală deschisă. Pe corpul femeii au fost depistate mai multe semne de tortură. Procuratura raionului Orhei a pornit urmărirea penală pentru omorul intenționat al unei femei gravide, iar principalul suspect este Gheorghe Cotorobai, fost polițist și fost angajat al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Ziarul de Gardă a aflat că fratele acestuia, Alexei Cotorobai, este acuzat că ar fi omorât un copil de 10 luni acum 14 ani, dar cazul ar fi fost mușamalizat. Pentru decesul copilului a fost condamnată mama acestuia, care era minoră atunci. Mama tinerei, adică bunica bebelușului decedat, a declarat pentru Ziarul de Gardă că, de fapt, Alexei Cotorobai ar fi cel care a omorât copilul. Pentru că familia ei ar fi fost amenințată de Alexei Cotorobai, cele două femei au fost nevoite să fugă din R. Moldova. Mai multe detalii aflați dintr-un articol publicat pe site-ul nostru.

Bașcana Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, o acolită a lui Ilan Șor, va compărea pe banca acuzaților în dosarul penal privind acceptarea finanțării ilegale a fostului partid „Șor”. Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a expediat dosarul în instanța de judecată pentru examinare în fond. Potrivit procurorilor, în perioada 2019 – 2022, activând în calitate de secretară în cadrul Departamentului de monitorizare, planificare şi control al fostului partid politic „Şor”, Guțul a fost implicată activ în activitatea de introducere sistematică a mijloacelor financiare necontabilizate în R. Moldova, parvenite din partea unui „grup criminal organizat”, preponderent din Federația Rusă, prin efectuarea curselor aeriene și terestre. Ulterior, aceasta ar fi integrat banii în activitatea partidului în scopul susținerii activității acestuia pe arena politică din R. Moldova. Pe un alt capăt de acuzare, aceasta este bănuită de procurori că, în perioada octombrie – noiembrie 2022, ar fi remunerat participanții la protestele organizate de fostul partid „Şor” în faţa instituțiilor publice din capitală, acceptând cu bună știință finanțarea partidului politic din partea unui „grup criminal organizat” cu peste 42 de milioane de lei. Dacă va fi găsită vinovată, Guțul riscă o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de la 57 500 la 92 500 lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activităţi pe un termen de la 2 la 5 ani.

Mitropolitul Vladimir cheamă preoții care au părăsit Mitropolia Moldovei, subordonată patriarhiei ruse, și au aderat la Mitropolia Basarabiei, să revină, citez „în sânul bisericii”. Apelul are loc la câteva luni după ce zeci de preoți au aderat la Mitropolia Basarabiei, subordonată Patriarhiei române. În septembrie 2023, mitropolitul Vladimir i-a adresat Patriarhului Kiril al Rusiei o scrisoare în care susținea că instituția religioasă se află „într-o situație de faliment”.

Mai mulți membri ai cunoscutei trupe ruso-belaruse Bi-2 și membrii familiilor lor ar putea deveni cetățeni ai R. Moldova. Adrian Băluțel, șeful Cabinetului președintei R. Moldova, a anunțat că aceștia au depus actele pentru dobândirea cetățeniei țării noastre și că cererile lor vor fi examinate prin prisma, citez „acordării cetățeniei în interesul R. Moldova”. În ianuarie, șapte membri ai trupei au fost reținuți în Thailanda după un concert și riscau să fie deportați în Rusia. Ulterior, artiștii au fost expulzați în Israel. În timp ce unii membri au mai multe cetățenii sau nu sunt cetățeni ruși, trei dintre aceștia au doar pașapoarte rusești. Trupa Bi-2 s-a pronunțat în mod constant împotriva războiului provocat de Rusia în Ucraina. Concertele formației au fost anulate în mai multe orașe din Rusia după ce au refuzat să cânte în fața unui afiș pro-război. 

După o dezbatere de mai multe luni în Congresul american și într-un moment extrem de dificil pentru armata ucraineană, Camera Reprezentanților din SUA a aprobat proiectul de lege privind alocarea de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 61 miliarde de dolari. Legea a fost promulgată, miercuri, de președintele Joe Biden. Totuși, unii experți militari sunt de părere că pachetul de ajutor nu va remedia în scurt timp situația de pe front. Tot în această săptămână s-a aflat că Statele Unite au transferat în secret Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune. Deocamdată nu se știe numărul de rachete furnizate, dar acestea fac parte dintr-un alt pachet de ajutor de în valoare 300 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Editorialul video integral în care directoarea Ziarului de Gardă, Alina Radu, analizează „rezultatele” obținute de politicienii moldoveni care și-au făcut un obicei din a merge la Moscova, este de găsit pe canalul Ziarului de Gardă de pe YouTube.