Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Detalii despre singurul candidat independent…

Detalii despre singurul candidat independent înregistrat la alegerile parlamentare din 11 iulie, reprezentat de Veaceslav Platon

Comisia Electorală Centrală l-a înregistrat, la 18 iunie, pe Veaceslav Valico în calitate de candidat independent pentru alegerile anticipate din 11 iulie curent. Pretendentul, al cărui slogan este, în rusă, „Împotriva tuturor mincinoșilor”, îl are ca persoană de încredere pe controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, anterior condamnat, iar apoi achitat în dosarul fraudei bancare. În buletinul de vot, candidatul figurează cu numărul 23.

Despre Valico presa afiliată lui Vladimir Plahotniuc a scris anterior că este un activist civic, care în iunie 2019 a participat la protestul Partidului Democrat din Moldova (PDM), înainte ca formațiunea să cedeze guvernarea. Atunci, candidatul a ținut și un discurs de pe scena amenajată de PDM-ul lui Plahotniuc, în care l-a criticat pe președintele de atunci al țării, Igor Dodon, cerând demisia acestuia.

În 2014 a candidat la alegerile parlamentare pe lista Blocului electoral „Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală”, fiind membru al Partidului Social Democrat

Numele candidatului figurează în două dosare civile în care a fost acționat în judecată de o bancă comercială. În primul caz, Valico a fost obligat să achite o datorie și cheltuieli de judecată în valoare de 30 de mii de lei. Ulterior, banca l-a atacat în judecată pentru „a-și apăra onoarea și reputația profesională”, obligând candidatul să radieze pe paginile sale de solializare „informații care lezează reputația profesională a băncii” și „să înceteze campania mediatică de defăimare” a acesteia. Acțiunea băncii a fost respinsă. În 2017, pe motiv că Valico nu și-a onorat datoria, executorul judecătoresc, din numele băncii, a solicitat aplicarea interdicției acestuia de a nu părăsi țara, instanța însă a respins cererea.

Solicitat de ZdG, Valico a declarat, inițial, că a achitat datoria încă în 2016. Ulterior, candidatul a solicitat să-i transmitem în scris întrebările, iar la precizarea, cum se face că în 2017, executorul judecătoresc a solicitat aplicarea interdicției de a părăsi țara în contextul aceleași datorii, acesta a refuzat să răspundă, invocând că întrebarea ar fi una „prostească”.

În declarația de proprie răspundere depusă la CEC, Valico nu indică venituri sau proprietăți, în schimb indică o datorie de 20 de mii de euro, pe care trebuie să o ramburseze până în 2029. La dezbaterile electorale de la TV8, întrebat din ce bani trăiește, Valico a menționat că trăiește „discret și încetișor” din „economiile pe care le mai are”. Contrar declarațiilor, Valico figurează ca fondator și administrator al firmei „Dicaster”, aceasta fiind înregistrată într-un apartament care a fost anterior deținut de candidat. Întrebat de ZdG despre motivul pentru care nu a indicat firma în declarația de avere depusă la CEC, candidatul a avut aceeași retorică ca și în contextul datoriei, evitând să ofere un răspuns.

Citiți și informațiile despre candidații celorlalte partide