Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președintele Chinei, într-o discuție cu…

Președintele Chinei, într-o discuție cu omologul său american, Joe Biden: „SUA și China au responsabilitatea de a asigura pacea mondială”

Foto: Getty Images

China și SUA au responsabilitatea de a asigura pacea mondială, i-a transmis vineri, 18 martie, președintele Chinei, Xi Jinping, omologului său american, Joe Biden, în contextul războiului din Ucraina, scrie CNN.

Discuția dintre cei doi a avut loc în regim de videoconferință.

„În calitate de membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU și a celor două mari economii ale lumii, nu trebuie doar să conducem dezvoltarea relațiilor dintre China și SUA pe calea corectă, ci și să ne asumăm responsabilități internaționale și să facem eforturi pentru pacea și liniștea mondială. Lumea nu este nici pașnică, nici liniștită. Criza din Ucraina este ceva ce nu vrem să vedem, a declarat Xi Jinping.

Președintele Chinei a menționat că situația internațională a suferit schimbări importante de la întâlnirea lor virtuală anterioară .

„Conflictul și confruntarea nu sunt în interesul nimănui. Relațiile de la stat la stat nu pot ajunge la stadiul confruntării militare. Pacea și securitatea sunt cele mai prețuite comori ale comunității internaționale”, a spus Xi Jinping.

În cadrul discuției, președintele american, Joe Biden, a încercat să împiedice Beijingul să sprijine invazia Rusiei în Ucraina, scrie Reuters.

China este singura mare putere din lume care nu a condamnat ofensiva Rusiei asupra Ucrainei, iar Washingtonul spune că se teme că Beijingul ar putea lua în considerare să ofere Moscovei sprijin financiar și militar, lucru pe care atât Rusia, cât și China îl neagă.

Rusia ar fi cerut Chinei echipamente militare pentru a-i sprijini invazia în Ucraina. Oficiali americani au declarat pentru „Financial Times” că  Rusia a solicitat Chinei echipamente militare, dar și alt gen de asistență încă de la începutul invaziei.