Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Politico: Liderii UE dețin „dovezi…

Politico: Liderii UE dețin „dovezi foarte sigure” că autoritățile chineze iau în calcul acordarea de asistență militară Rusiei

Sursa foto: The Guardian

Liderii UE dețin „dovezi foarte sigure” că autoritățile chineze iau în calcul acordarea de asistență militară Rusiei, a declarat un oficial european de rang înalt pentru ziarul Politico, amenințând cu posibile măsuri economice dacă arme vor fi transmise Federației Ruse.

Declarația oficialului european vine după ce mai mulți oficiali americani au declarat la începutul acestei săptămâni că guvernul rus a cerut Chinei echipamente militare pentru a o sprijini în atacul asupra Ucrainei.

„Liderii UE au dovezi foarte sigure – China ia în calcul furnizarea de ajutor militar Rusiei. Toți liderii sunt foarte conștienți de ceea ce se întâmplă”, a spus oficialul UE.

El nu a precizat ce fel de asistență a solicitat Moscova. „Suntem îngrijorați de faptul că China negociază cu rușii. UE va impune măsuri comerciale împotriva Chinei în cazul în care Beijingul va da curs solicitării Rusiei. Acesta este singurul limbaj pe care Beijingul îl înțelege”.

Vineri, 18 martie, președintele SUA, Joe Biden, a vorbit cu omologul său chinez, Xi Jinping, prin videoconferință. Președintele Chinei i-a spus lui Biden că SUA și China au responsabilitatea de a asigura pacea mondială.

În cadrul discuției, președintele american, Joe Biden, a încercat să împiedice Beijingul să sprijine invazia Rusiei în Ucraina, scrie Reuters.

China este singura mare putere din lume care nu a condamnat ofensiva Rusiei asupra Ucrainei, iar Washingtonul susține că se teme că Beijingul ar putea lua în considerare să ofere Moscovei sprijin financiar și militar, lucru pe care atât Rusia, cât și China îl neagă.