Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Zelensky, într-o nouă adresare video:…

Zelensky, într-o nouă adresare video: „Războiul Rusiei împotriva Ucrainei se va încheia în rușine și sărăcie”. Președintele ucrainean invită „toți prietenii Ucrainei” să viziteze în aceste zile capitala Kiev – VIDEO

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a venit cu o nouă adresare video către poporul său în care a menționat că este sigur că „războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei se va încheia în rușine și sărăcie”.

În noul său mesaj video postat pe Facebook Zelensky menționează că, din cauza agresiunii pe scară largă împotriva Ucrainei, Federația Rusă este amenințată cu mulți ani de izolare.

Cetățeni ai Rusiei! Oricare dintre voi care are acces la informații veridice și-ar putea da seama deja cum se va încheia acest război pentru țara voastră. Rușine și sărăcie. Mulți ani de izolare. Un sistem represiv foarte crud care îi va trata și pe cetățenii Rusiei la fel – într-un mod inuman, modul în care voi, ocupanții, i-ați tratat pe ucraineni. Ce se va întâmpla în continuare depinde de acțiunile voastre”, a spus Zelensky.

Tot în noua sa adresare, șeful statului ucrainean a reamintit că solicitarea autorităților ucrainene în legătură cu închiderea spațiului aerian deasupra Ucrainei nu a fost acceptată de către unii parteneri internaționali. Tot în adresarea sa, Zelensky i-a invitat „pe toți prietenii Ucrainei” să viziteze în aceste zile capitala ucraineană Kiev.

„Invit toți prietenii Ucrainei să viziteze Kievul. La noi poate fi periculos, pentru că cerul nostru încă nu este închis pentru rachetele și avioanele rusești. Decizia de a ne întări arsenalul în aer nu a fost încă aprobată. Nu am primit niciun avion, dar ochii tuturor oamenilor din lume sunt acum concentrați asupra capitalei noastre, asupra ucrainenilor. Deci toți cei care sunt alături de noi vor fi apreciați”, a mai declarat Zelensky.

Miercuri, 16 martie, este a 21-a zi de război în Ucraina. Miercuri noaptea, sirenele de raid aerian au pornit din nou în Kiev, Odesa, Harkov, relatează presa locală. În Harkov, în urma bombardamentelor a fost înregistrată o explozie puternică. A patra rundă de negocieri dintre Moscova și Kiev privind încetarea focului, care a început luni 14 martie, va continua și miercuri, 16 martie. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, va ține un discurs în faţa Congresului SUA.

Curtea Internațională de Justiție de la Haga se va pronunța miercuri, 16 martie, în cazul acuzațiilor de genocid aduse de Ucraina împotriva Federației Ruse.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.