Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   „Sunt bine. Mulțumesc că nu…

„Sunt bine. Mulțumesc că nu m-ați abandonat”. Zelensky l-a sunat pe primarul orașului Melitopol, răpit acum cinci zile de forțele rusești, apoi eliberat

Primarul orașului Melitopol, Ivan Fedorov, care a fost răpit de forțele ruse în urmă cu cinci zile, a fost eliberat. După ce au anunțat eliberarea lui Fedorov, oficiali ucraineni au postat pe rețelele de socializare o înregistrare video în care președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, îl sună pe primar și îi spune că este „bucuros să-i audă vocea”, scrie BBC.

La rândul său, Fedorov i-a mulțumit lui Zelensky pentru că nu l-a abandonat și i-a spus că are nevoie de „una sau două zile pentru a se recupera”

„Sunt mai bine. Mulţumesc mult că nu m-aţi abandonat. Am nevoie de o zi sau două pentru a mă recupera şi apoi vă stau la dispoziţie pentru a contribui la victoria noastră”, a spus primarul orașului Melitopol.

Pe 11 martie 2022, primarul orașului Melitopol, Ivan Fedorov, a fost răpit de armata rusă. Anunțul a fost făcut de Kyrylo Timoșenko, șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei, și de Anton Gerașcenko, consilierul ministrului afacerilor interne.

După răpirea primarului de Melitopol, Rusia a instalat un administrator pro-rus în oraşul Melitopol, unul dintre primele teritorii cucerite de forţele ruse de la începutul invaziei. Potrivit presei din Ucraina, Galina Danilcenko le-a cerut locuitorilor din acest oraş „să se adapteze la noua realitate” și să colaboreze cu forțele rusești.

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a ordonat miercuri, 16 martie, Rusiei să suspende invadarea Ucrainei. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a cerut Rusiei să se conformeze „imediat” deciziei Curții de la Haga.

„Federaţia Rusă trebuie să suspende imediat operaţiunile militare pe care le-a început la 24 februarie 2022 pe teritoriul ucrainean”, a transmis Joan Donoghue, judecătoarea preşedintă a Curții, al cărei sediu este la Haga. Curtea de la Haga a luat decizia cu 13 voturi pentru și 2 voturi împotrivă.