Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Senatul SUA îl condamnă în…

Senatul SUA îl condamnă în unanimitate pe Putin numindu-l „criminal de război”: „Vladimir Putin nu poate scăpa de responsabilitatea pentru atrocitățile comise împotriva poporului ucrainean”

Senatul SUA a adoptat în unanimitate o rezoluție prin care cere o anchetă asupra acțiunilor președintelui rus Vladimir Putin numindu-l pe acesta drept „criminal de război”.

Rezoluția a fost prezentată de senatorul republican Lindsey Graham și susținută de senatori din ambele partide, potrivit Reuters și Associated Press.

Senatul condamnă ferm „violența, crimele de război și crimele împotriva umanității” comise de forțele armate ruse sub conducerea lui Putin.

Rezoluția cere Curții Penale Internaționale de la Haga și din alte țări să investigheze acțiunile președintele rus Vladimir Putin și guvernarea acestuia, inclusiv asupra armatei ruse, cu privire la crimele de război comise în timpul invaziei Ucrainei de către Rusia.

„Toți cei din această sală ne-am unit cu democrații și republicanii pentru a spune că Vladimir Putin nu poate scăpa de responsabilitatea pentru atrocitățile comise împotriva poporului ucrainean”, a declarat Chuck Schumer, liderul majorității democrate din Senat.

Curtea Internațională de Justiție de la Haga se va pronunța miercuri, 16 martie, în cazul acuzațiilor de genocid aduse de Ucraina împotriva Federației Ruse.

Miercuri, 16 martie, este a 21-a zi de război în Ucraina. Miercuri noaptea, sirenele de raid aerian au pornit din nou în Kiev, Odesa, Harkov, relatează presa locală. În Harkov, în urma bombardamentelor a fppst înregistrată o explozie puternică. A patra rundă de negocieri dintre Moscova și Kiev privind încetarea focului, care a început luni 14 martie, va continua și miercuri, 16 martie. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, va ține un discurs în faţa Congresului SUA.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.