Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ministrul rus de Externe Serghei…

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov: „Operațiunea militară” nu este atât despre Ucraina, cât despre ordinea mondială

Sursa foto: ria.ru

Ministerul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat, într-un interviu pentru RBC, că există o oarecare speranță ca în negocierile dintre Rusia și Ucraina să existe un compromis.

Potrivit lui Lavrov, Occidentul nu a dorit să existe o soluționare pașnică a problemei de securitate.

„Operațiunea militară” nu este atât despre Ucraina, cât despre ordinea mondială. Statele Unite, sub conducerea lui Biden, și-au supus Europa, iar criza actuală este un moment epocal în definirea ordinii mondiale”, spune ministrul rus de Externe, Lavrov.

Tot Lavrov spune că statutul neutru al Ucrainei este acum discutat la modul cel mai serios în cadrul negocierilor. Există deja formulări concrete care sunt aproape de a fi convenite.

„Suntem gata să căutăm orice modalități de a asigura securitatea, cu excepția extinderii NATO spre Est. (…) Una dintre cele mai importante sarcini este demilitarizarea Ucrainei, adică absența pe teritoriul ucrainean a armelor care amenință securitatea Federației Ruse”, mai spune ministrul rus de Externe.

Cât despre întrevederea de la Antalya, ministrul ruse de Externe Lavrov spune că omologul său ucrainean, Dmitri Kuleba, „nu a venit cu idei noi, iar formatul belarus rămâne principala platformă de negociere”.

Ministrul ucrainean de externe Dmitri Kuleba și ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-au întâlnit în Antalya, pe 10 martie. De asemenea, negocierile continuă și la nivelul delegațiilor desemnate de Rusia și Ucraina, în vederea soluționării conflictului militar. Miercuri, 16 martie continuă runda a patra de negocieri.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DIN UCRAINA: LIVE TEXT/ A 21-a zi de război în Ucraina