• VIDEO/ Sinteza ZdG: Retrospectiva evenimentelor din ultima săptămână

  VIDEO/ Sinteza ZdG: Retrospectiva evenimentelor din ultima săptămână
  13 martie 2021 | 10:20

  În R. Moldova numărul de persoane infectate cu COVID-19 este în creștere alarmantă. Totodată, înregistrăm recorduri negative de decese provocate de virus. Autoritățile au identificat noi surse de donații de vaccin, dar și bani pentru procurarea serului. La doar câteva zile de la demararea companiei de vaccinare, autoritățile s-au lovit de anumite obstacole. Spre exemplu, pe 7 și 8 martie procesul a fost întrerupt întrucât nu au fost identificate câte cel puțin zece cadre medicale, care ar fi putut fi vaccinate. Schimbări politice în această săptămână nu avem, deși socialiștii au promis anterior „acțiuni politice mai hotărâte” în adresa președintei, iar Calea Ferată a Moldovei este tot mai aproape de faliment. Sunt câteva dintre subiecte acestei sinteze, așa că haideți să le luăm pe rând.

  Situația epidemiologică devine tot mai gravă în R. Moldova. În această săptămână, ambulanțele au făcut coadă la Departamentul Triere COVID-19 al Spitalului Municipal „Sfânta Treime”. Săptămâna aceasta au fost înregistrate antirecorduri de îmbolnăviri și de decese provocate de COVID-19. 

  Scriitorul Nicolae Dabija a pierdut lupta pentru viață din cauza COVID-19. Istoricul literar s-a stins din viață în dimineața zilei de vineri, după ce a dezvoltat o formă agresivă a COVID-19.

  În același timp, unele restaurante și cluburi de noapte sfidează restricțiile impuse de autorități. Pe parcursul unei săptămâni 6 agenți s-au ales cu procese-verbale, nu și sancțiuni. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică susține că examinează posibilitatea de a introduce măsuri mai drastice, în timp ce reprezentanții Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din R. Moldova se arată nemulțumiți de avertismentul Comisiei și spun că nu este corect să sufere un sector întreg din motivul unor cazuri unitare. 

  Cât privește campania de vaccinare împotriva COVID-19 aflăm că procesul a fost întrerupt timp de două zile. Pe 7 și 8 martie nu a fost imunizat niciun lucrător medical din R. Moldova din motiv că în aceste zile, în spitale, nu au fost identificate câte cel puțin zece cadre medicale, care ar fi putut fi vaccinate.

  Tot în săptămâna aceasta, oficialii din Sănătate au anunțat că la sfârșitul lunii martie R. Moldova va recepționa peste 21 de mii de doze de vaccin AstraZeneca și 24 de mii de doze de vaccin Pfizer prin intermediul UNICEF. Totodată, la sfârșitul lunii aprilie vom recepționa alte 72 de mii de doze de vaccin AstraZeneca.

  Iar Cabinetul de miniștri a aprobat joi alocarea a 60 de milioane de lei, din fondul de rezervă al Guvernului, pentru procurarea a puțin peste 338 de mii de vaccinuri împotriva COVID-19. Prețul estimat al unei doze de ser este de 10 dolari. Vaccinul urmează să fie procurat cu derogare de la Legea privind achizițiile publice.

  În această săptămână a expirat ultimatumul dat de socialiști președintei Maia Sandu. Marți opinia publică aștepta reacția socialiștilor, care au promis „acțiuni politice mai hotărâte”, care ar putea genera „readucerea” funcției de președinte la una „de decor”, dacă șefa statului nu o va înainta pe Mariana Durleșteanu pentru funcția de premier.

  Președinta Sandu nu a dat curs solicitării socialiștilor, aceștia venind cu o reacție abia joi, după ședința Comitetului Executiv Politic al partidului. Decizia Comitetului a fost anunțată într-un comunicat de presă și nu în cadrul unei conferința, așa cum obișnuiesc socialiștii să facă.

  Deși au promis „acțiuni politice mai hotărâte”, cei din PSRM anunță că principala îngrijorare exprimată la ședința Comitetului a fost legată de creșterea alarmantă a numărului de persoane infectate cu COVID. În comunicatul socialiștilor sunt stipulate patru acțiunile care urmează a fi întreprinse.

  Fără a spune exact ce vor face, cei din PSRM menționează în comunicatul de presă că vor intensifica dialogul cu fracțiunile parlamentare în identificarea unei soluții politice care să asigure o bună gestionare a crizei pandemice, voi iniția acțiuni pentru a asigura desemnarea Marianei Durleșteanu pentru funcția de prim ministru și că vor iniția proceduri prevăzute de Constituția țării și adresări la Curtea Constituțională, Consiliul Europei sau Comisia de la Veneția.

  Iar în al patrulea punct socialiștii reiterează necesitatea dizolvării Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

  Tot în această săptămână Curtea Constituțională a declarat neconstituționale legile privind reglementarea activității farmaceutice, aprobate de către majoritatea neformală PSRM – Partidul Șor, în ședința nocturnă din 16 decembrie 2020.

  Prin modificările unei legi se propune amenajarea unor farmacii mobile, iar o altă modificare urma să permită cumpărătorilor să solicite medicamente cu prospecte în limba rusă.

  Iar președinta Maia Sandu a înaintat Parlamentului propunerea de a reveni la indexarea pensiilor o dată pe an în baza inflației din anul precedent. Șefa statului motivează că după indexarea de 1% din luna octombrie a anului 2020, anul acesta în aprilie, pensiile ar urma să nu fie indexate deloc.

  De menționat în socialiștii au fost cei care în anul electoral 2020 au venit cu propunerea, care a și fost aprobată de Parlament, de indexare a pensiilor de două ori pe an. 

  Riscul ca pensiile să nu fie indexate în aprilie vine întrucât în cea de-a doua jumătate a anului 2020 nivelul inflației, pe baza căruia se calculează coeficientul de indexare, a fost negativ. În replică la acțiunea președintei, socialiștii au pregătit un proiect de lege prin care să fie schimbat mecanismul de indexare a pensiilor și a altor prestații sociale.

  Vinerea trecută directorul adjunct de la Administrația Națională a Penitenciarelor Serghei Demcenco a fost plasat în arest la domiciliu. Funcționar învinuit de abuz de serviciu în interesul unei organizații criminale a petrecut 5 zile în arest la domiciliu, ulterior a revenit în arest preventiv.În legătură cu dosarul lui Demcenco, oamenii legii au efectua joi percheziții la Penitenciarul nr. 6 Soroca. În rezultatul descinderilor au fost depistate și ridicate mai multe obiecte interzise – fișe pentru jocuri de noroc, 33 de cuțite, 50 de seringi, telefoane mobile și dispozitive electronice de stocare a informației. La solicitarea procurorilor, 18 deținuți au fost transferați în alte instituții de detenție.

  Tot săptămâna aceasta, judecătorul Sergiu Furdui, de la Curtea de Apel Chișinău, a decis să plece din sistem. Cererea de demisie, prezentată marți, a fost aprobată în aceeași zi de Consiliul Superior al Magistraturii. Nu sunt clare motivele demisiei, Furdui invocând motive personale. În context, magistrații au anunțat concurs pentru suplinirea postului vacant. 

  Iar Elena Platon, sora controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, vizată în dosarul „Laundromat”, a fost condamnată joi, la 10 ani de închisoare în Federația Rusă.

  Cât privește încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese, aflați că primarul comunei Zâmbreni, r. Ialoveni, Daniel Țonu și-a angajat la primărie fratele, fiica și ginerele – toți în calitate de șoferi, iar la un moment dat funcția fratelui acestuia a fost comasată cu cea de curier. Primarul motivează că și-a angajat rudele la primărie întrucât nu au fost doritori care să ocupe această funcție, deoarece salariul stabilit de consiliu pentru funcția de șofer era sub limita necesităților de existență. Acum alesul local riscă să fie revocat din funcție și să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică, pentru o perioadă de 3 ani. De menționat că Daniel Țonu este cel mai longeviv primar din R. Moldova. Acesta se află la șefia primăriei de peste 28 de ani.

  În paginile ziarului apărut în această săptămână, dar și în formatul PDF, de care puteți dispune prin abonare, găsiți o anchetă despre neregulile care au dus la falimentul Căii Ferate, entitate ai cărei angajați își tot reclamă de câteva luni plățile salariale. Printre nereguli se regăsesc numirea mai multor șefi pe criterii politice, furturi de combustibil, dosare penale fără finalitate, lipsa de control și starea slabă a infrastructurii feroviare.

  Pentru că în această săptămână a fost un an de când a fost atestat primul caz pozitiv de COVID-19 în R. Moldova, în paginile ziarului, dar și pe zdg.md, găsiți și un reportaj de la Institutul de Medicină Urgentă, despre ce s-a schimbat, între timp, în activitatea medicilor, cum trec peste trauma pierderii colegilor și pacienților, de ce aleg să se vaccineze și ce părere au despre modul în care a fost gestionată pandemia în R. Moldova.

  Iar pe zdg.md citiți despre primele rezultate ale anchetei Comisiei parlamentare care a investigat circumstanțele privatizării companiei aeriene „Air Moldova”, cum CSJ a obligat statul să-i achite parohului bisericii din satul Colonița 25 de mii de lei, după ce i-a fost intentat dosar penal în urma renovării gardului lăcașului și decizia dictată de magistrații Curții Supreme de Justiție în dosarului judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus de a suspenda până la examinarea recursului actul emis de către preşedintele R. Moldova la 12 octombrie 2017 prin care i s-a refuzat azil politic. Judecătorul ucrainean este vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane și ar fi îngropat-o în grădină. În timp ce era anchetat în Ucraina, acesta a trecut ilegal frontiera de stat cu Republica Moldova, iar odată ajuns la Chișinău a cerut azil politic. Deși autoritățile ucrainene au solicitat extrădarea acestuia, exercițiul nu poate fi făcut întrucât dosarul privind respingerea azilului politic nu are deocamdată finalitate.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Un jurnalist BBC aflat la bordul navei Defender dezvăluie detalii despre incidentul din Marea Neagră: „Vasul de război a fost survolat de mai mult de 20 de avioane rusești”

  Un corespondent BBC se afla miercuri, 23 iunie, la bordul distrugătorului britanic HMS Defender, în timpul incidentului din Marea Neagră. Jonathan Beale, jurnalist specializat în probleme de apărare, a spus că…
  Un jurnalist BBC aflat la bordul navei Defender dezvăluie detalii despre incidentul din Marea Neagră: „Vasul de război a fost survolat de mai mult de 20 de avioane rusești”

  Citiți joi în ZdG

  În ediția de joi, 24 iunie, a Ziarului de Gardă găsiți un nou supliment electoral în care, în continuare, vă prezentăm cele mai importante detalii din carierele altor candidați electorali care cer votul cetățen…
  Citiți joi în ZdG

  FOTO/ Trei cetățeni ai R. Moldova, printre care și un copil, și-au pierdut viața în urma unui accident produs în România: un alt copil, transportat la spital

  Trei cetățeni ai R. Moldova – un bărbat de 28 de ani, o femeie de 29 de ani și un copil de șase ani și-au pierdut viața în urma unui accident produs miercuri, 23 iunie, pe DN1 Cluj-Napoca – Oradea,…
  FOTO/ Trei cetățeni ai R. Moldova, printre care și un copil, și-au pierdut viața în urma unui accident produs în România: un alt copil, transportat la spital

  DOC/ Lista și locațiile secțiilor de vot care vor fi deschise în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie

  La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent urmează a fi deschise 150 de secții de vot în străinătate, astfel încât cetățenii moldoveni plecați peste hotare să-și poată exercita dreptul la vot. O d…
  DOC/ Lista și locațiile secțiilor de vot care vor fi deschise în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie

  ULTIMA ORĂ! CEC a decis: 150 de secții de vot urmează să fie deschise în diasporă pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie

  După două săptămâni de procese în instanțele de judecată și după opt ore de consultări între membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) și reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (…
  ULTIMA ORĂ! CEC a decis: 150 de secții de vot urmează să fie deschise în diasporă pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie