Principală  —  Ştiri  —  Social   —   ANP, precizări referitoare la perchezițiile…

ANP, precizări referitoare la perchezițiile desfășurate la Penitenciarul nr.6-Soroca

După ce oamenii legii au depistat zeci de obiecte interzise în urma perchezițiilor efectuate ieri dimineață, în sectoarele Penitenciarului nr. 6 Soroca, astăzi, 12 martie, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) informează că a constatat totuși depistarea unui număr relativ redus de obiecte și substanțe interzise.

Cu toate acestea, deși prevederile legale interzic aflarea în instituțiile penitenciare a dispozitivelor electronice de stocare a informației, oamenii legii au depistat și ridicat în urma perchezițiilor desfășurate ieri, 11 martie, un număr de aproximativ 60 de astfel de obiecte interzise, potrivit Procuraturii Generale (PG). De asemenea, au fost ridicate peste 50 de cartele de reîncărcare pentru convorbiri telefonice, 10 încărcătoare pentru telefon, precum și un telefon camuflat într-o nișă din peretele unei celule de detenție.

Reprezentanții ANP susțin însă că au fost depistate un număr redus de obiecte interzise, iar acest fapt „se datorează, eforturilor și vigilenței angajaților penitenciarului, care permanent realizează multiple percheziții, activități speciale de investigaţii, acțiuni de prevenire a introducerii obiectelor/substanțelor interzise, precum și operațiuni de descoperire a diverselor căi de pătrundere a acestora în penitenciar”.

Reprezentanții ANP au explicat pentru ZdG că numărul relativ redus al obiectelor interzise depistate la Penitenciarul nr.6 Soroca, raportat la numărul de persoane private de libertate și la efectivul implicat în desfășurarea măsurilor de percheziții este relativ redus, în comparație cu alte percheziții de amploare efectuate anterior. Astfel, potrivit ANP, se atestă o diminuare a acestui fenomen.

În scopul contracarării pătrunderii obiectelor interzise în locurile de detenție, ANP susține că va desfășura și în continuare măsuri speciale.

Potrivit ANP, la nivelul sistemului administrației penitenciare, în anul 2020, au fost efectuate 10570 de percheziţii, cu 2,08% mai multe decât în anul 2019 (10350), dintre ele 5279 au fost planificate şi 5291 inopinate. Ulterior, la punctele de trecere şi control, dar şi la edificiile de pază ale instituţiilor penitenciare, au fost desfășurate 830 de măsuri de regim, în rezultatul cărora au fost reţinute 67 de persoane civile, care au încercat să introducă obiecte şi substanţe interzise.

Procuratura Generală a R. Moldova (PG) a anunțat că în urma perchezițiilor efectuate joi dimineață, 11 martie, în sectoarele Penitenciarului nr. 6 Soroca, au fost depistate și ridicate mai multe obiecte interzise, iar 18 deținuți, la solicitarea procurorilor, au fost transferați în alte instituții de detenție.

Potrivit PG, perchezițiile au fost efectuate cu autorizarea magistraților, cu titlu de continuare a acțiunilor de urmărire penală în dosarul privind documentarea membrilor organizației criminale cu activitate în interiorul și în afara instituțiilor penitenciare.

Responsabilii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au efectuat joi dimineață, 11 martie, mai multe percheziții la Penitenciarul nr. 6 Soroca. Potrivit autorităților, descinderile au avut loc în cadrul acțiunilor de urmărire penală în dosarul privind documentarea membrilor organizației criminale cu activitate în interiorul și în afara Instituțiilor Penitenciare.