Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacția MĂR la avertismentul CNESP:…

Reacția MĂR la avertismentul CNESP: „Nu este corect să sufere un sector întreg din motivul unor cazuri unitare”

horeca
Sursa foto: facebook.com/entouragerestaurant/

Reprezentanții Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din R. Moldova (MĂR) se arată nemulțumiți de avertismentul Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP). Se întâmplă după ce, CNESP a anunțat marți, 9 martie, că ar urma să introducă măsuri mai drastice în activitatea restaurantelor, urmare a mai multor încălcări constatate în ultima perioadă.

Astfel, MĂR susține că „nu este corect să sufere un sector întreg din motivul unor cazuri unitare”.

„MĂR reprezintă o comunitate a oamenilor de afaceri din sectorul HoReCa de bună credință în activitatea acestora. Asociația MĂR este o asociație non-guvernamentală și apolitică, care de la crearea sa, a fost un partener de dialog pentru instituțiile statului. Asociația MĂR este profund îngrijorată de situația creată cu privire la activitatea unor unități de alimentație publică după ora 22:00 contrar prevederilor legale și a avertizării emotive de sistare a activității din partea CNESP.

Considerăm oportun ca deciziile ce urmează a fi luate să fie bazate pe principiul corectitudinii, obiectivității și raționalității. Nu este corect să sufere un sector întreg din cauza unor cazuri unitare. Ne exprimăm deschiderea de a găsi soluții legale de înăsprire a sancțiunilor pentru cei care au o activitate ilegală după ora 22:00 chiar până la suspendarea activității individuale a acestora, prin retragerea dreptului de funcționare pe un termen determinat. Suntem ferm convinși că instituțiile responsabile, cu funcții de control și monitorizare pot găsi pârghii legale și decisive în acest sens, fără a afecta întregul sector HoReCa”, se arată într-o notă informativă a instituției.

Totodată, reprezentanții asociației insistă în continuare ca autoritățile responsabile de gestionarea crizei sanitare să ofere un plan etapizat, „pentru a asigura agenților economici predictibilitate, la capitolul înăspririi sau relaxării anumitor restricții, în baza unor indicatori măsurabili”.

„În aceeași ordine de idei, menționăm repetat că importanța identificării unei persoane de contact din partea CNESP este iminentă pentru mediul de afaceri întru menținerea unui dialog permanent, iar după caz, clarificarea sau inițierea unor prevederi normative în hotărârile comisei. Reiterăm că, sectorul HoReCa este la limita supraviețuirii. Astăzi, avem nevoie de suportul statului, de predictibilitate, în baza unui plan de acțiuni determinat, care să traseze măsuri clare pentru fiecare scenariu de evoluție a pandemiei de COVID-19 în Republica Moldova. Ori deciziile emotive bazate pe cazuri unitare vor duce la distrugerea unui întreg sector.Sperăm să fim ascultați, dar cel mai important auziți, pentru că oamenii din HoReCa își doresc să trăiască și să lucreze acasă”, se mai arată în nota informativă a MĂR.

CNESP a anunțat la 9 martie că va examina posibilitatea de a introduce măsuri mai drastice în activitatea restaurantelor și cluburilor de noapte, după ce au fost constatate mai multe încălcări.

În perioada 1 – 8 martie, angajații subdiviziunilor teritoriale ale Inspectoratului General al Poliției au efectuat o serie acțiuni de informare, evaluare și control a nivelului de respectare a măsurilor de prevenire a răspândirii infecției Sars-Cov-2.

Tot atunci, CNESP atenționa că va fi examinată posibilitatea de a introduce măsuri mai drastice în activitatea restaurantelor și cluburilor de noapte.