Principală  —  IMPORTANTE   —   Coordonatoarea Programului de imunizări: Două…

Coordonatoarea Programului de imunizări: Două loturi de vaccinuri împotriva COVID-19 urmează să ajungă în R.Moldova la sfârșitul lunii

La sfârșitul lunii, în Republica Moldova urmează să ajungă două loturi de vaccinuri AstraZeneca și Pfizer/BioNTech. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, de către profesorul universitar, coordonatoare a grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19 Ninel Revenco.

„La sfârșitul lunii martie vom primi peste 21 de mii de doze de vaccin AstraZeneca și 24 de mii de doze de vaccin Pfizer/BioNTech, prin intermediul UNICEF. Totodată, la sfâșitul lunii aprilie vom recepționa încă 72 de mii de doze de vaccin AstraZeneca.

„Aceste doze practic ne vor permite să trecem la a doua etapă de imunizare. Vom putea vaccina persoanele care au peste 60 de ani, cele care au comorbidități și restul, care sunt programate pentru a doua etapă”, a declarat profesorul universitar, coordonatoare a grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19 Ninel Revenco.

Coordonatoarea Programului național de imunizări a mai menționat în cadrul conferinței că, vaccinurile sunt eficiente, iar cel mai important sigure. La rândul său, medicul epidemiolog Alexei Ceban a declarat că datele prezentate de Ninel Revenco sunt preliminare.

Până în prezent, la Chișinău au ajuns peste 21 de mii de doze de vaccin, donate de România prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene, dar și 14 400 de doze, prin intermediul platformei COVAX.

Potrivit medicului epidemiolog Alexei Ceban, în spitalele din R.Moldova până în prezent, au fost distribuite 18 mii de doze.

„Am acoperit 0,2 la sută din populația R.Moldova. Este un proces care nu poate fi accelerat, deoarece nu avem doze suficiente pentru a trece la celelalte etape de vaccinare”, a declarat medicul epidemiolog Alexei Ceban.

De ieri, au început să fie vaccinați și alți lucrători medicali, nu doar cei din secțiile de reanimare, Terapie Intensivă și secțiile cu profil COVID-19. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) în R.Moldova au fost vaccinate 6.447 de persoane.