Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ CSJ obligă statul să-i…

DOC CSJ obligă statul să-i achite parohului bisericii din satul Colonița 25 de mii de lei, după ce i-a fost intentat dosar penal în urma renovării gardului lăcașului

Foto: colonita.md

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) îi dă dreptate lui Victor Tofan, parohul-protoiereu al bisericii ,,Nașterea Maicii Domnului” din satul Colonița, care în 2014 s-a ales cu un dosar penal după ce a renovat gardul bisericii, acesta fiind un gard istoric inclus în Registrul monumentelor R. Moldova, ocrotite de stat. Parohul s-a judecat cu statul timp de 4 ani, într-un final acesta fiind achitat pe motiv că, fapta nu întrunește elementele infracțiunii. După ce a obținut victorie în instanță, bărbatul a depus cerere de chemarea în judecată împotriva Ministerului Justiției, solicitând achitarea unui prejudiciu moral.

La 3 martie curent CSJ i-a dat dreptate parohului, constatând că „din cauza neglijenței organelor de drept timp de 4 ani bărbatul a suportat o încordare psihică permanentă, stări de stres și frustrare, numeroase prezentări la ședințele de judecată fiind învinuit în permanență, suportând umilință și stres, în pofida faptului că toate acțiunile întreprinse de organul de urmărire penală au fost în limitele Codului de procedură penală, există temei legal pentru a supune statul unei răspunderi materiale și morale”.

La 28 octombrie 2014, pe numele lui Victor Tofan a fost pornit un dosar penal pentru deteriorarea intenţionată a monumentului de istorie şi cultură, luat sub ocrotirea statului.

Mai exact, bărbatul a fost acuzat că în perioada martie-mai 2014, a reconstruit intenționat gardul Bisericii „Naşterea Maicii Domnului” din satul Coloniţa mun. Chișinău, care s-a adeverit a fi gard istoric inclus în Registrul monumentelor R. Moldova, ocrotite de stat, chiar dacă acesta era avariat și prezenta pericol pentru trecători.

În august 2016, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, l-au achitat pe bărbat, pe motiv că, fapta nu întrunește elementele infracțiunii.

La 18 aprilie 2017 Curtea de Apel Chișinău s-a admis apelul procurorului, fiind pronunţată o hotărâre nouă, potrivit modului stabilit pentru prima instanță, prin care Victor Tofan a fost achitat, deoarece fapta acestuia nu este prevăzută de legea penală ca infracțiune, în rest sentinţa primei instanţe fiind menţinută, iar în septembrie 2017 magistrații CSJ au casat total decizia instanței de apel, cu trimiterea cauzei la rejudecarea în aceiași instanţă în alt complet de judecată.

La 26 martie 2018, Curtea de Apel Chișinău a admis apelul procurorului de caz, a casat sentința și a pronunțat o nouă hotărâre, însă decizia a fost atacată la Curtea Supremă de Justiție, iar prin decizia din 11 septembrie 2018 a fost admis recursul și a fost menținută sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, din 3 august 2016 prin care Victor Tofan a fost achitat, pe motiv că, fapta nu întrunește elementele infracțiunii.

La 7 iunie 2019, bărbatul s-a adresat în instanţă de judecată, acuzând că acţiunile procesuale care au avut loc în privinţa sa, i-au cauzat un profund stres şi neliniște.

Bărbatul, care este paroh-protoiereu al bisericii „Naşterea Maicii Domnului” din satul Coloniţa, mun. Chişinău, din 1995, a spus că locuitorii localității au primit destul de controversat noutatea că, preotului din sat îi este incriminată săvârșirea unei infracţiuni şi că acesta este cercetat penal.

„Fiind o persoană mărinimoasă şi emotivă, s-a confruntat cu tulburări de liniște manifestate prin lipsă de somn, emoții negative, stres şi sentimente de frustrare în legătură cu cele incriminate”, se arată în motivarea cererii de chemare în judecată împotriva Ministerului Justiției, intervenient accesoriu Procuratura Generală.

Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a respins, la 14 noiembrie 2019, acțiunea ca neîntemeiată, însă la 29 septembrie 2020 magistrații Curții de Apel Chișinău au admis apelul bărbatului.

Instanţa de apel a constata că, „din cauza neglijenței organelor de drept timp de 4 ani bărbatul a suportat o încordare psihică permanentă, stări de stres și frustrare, numeroase prezentări la ședințele de judecată fiind învinuit în permanență, suportând umilință și stres, în pofida faptului că toate acțiunile întreprinse de organul de urmărire penală au fost în limitele Codului de procedură penală, există temei legal pentru a supune statul unei răspunderi materiale și morale”.

Astfel, judecătorii au obligat Ministerul Justiției să îi achite bărbatului suma de 25 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral cauzat prin acţiunile ilicite ale organelor de urmărire penală, ale procuraturii şi ale instanţelor judecătoreşti, precum şi suma de 3 mii de lei cheltuieli de asistenţă juridică.

La 15 ianuarie 2021, Ministerul Justiției a declarat recurs, solicitând casarea deciziei Curții de Apel Chișinău din 29 septembrie 2020 şi menţinerea hotărârii Judecătoriei Chişinău, sediul Centru, din 14 noiembrie 2019. Recursul a fost depus pe motiv că instanța de apel a decis „achitarea prejudiciului moral în mod nejustificat şi neîntemeiat, întrucât bărbatul nu a fost tras la răspundere penală şi nici nu i s-a acordat statutul de condamnat, fiind doar în calitate de inculpat de comiterea unei infracţiuni în baza probelor acumulate în cadrul urmăririi penale, iar în privinţa acestuia nici nu a fost emisă o sentinţă definitivă de condamnare”. La 3 martie 2021, magistrații CSJ au declară inadmisibil recursul înaintat de Ministerul Justiției.