Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ CC declară neconstituționale legile…

VIDEO CC declară neconstituționale legile care reglementează activitatea farmaceutică, votate de PSRM – ȘOR, în ședința nocturnă

Sursa foto: ZdG

Curtea Constituțională a declarat neconstituționale legile privind reglementarea activității farmaceutice, aprobate de către majoritatea neformală PSRM – ȘOR, în ședința nocturnă din 16 decembrie 2020.

„Se admit sesizările depuse. Curtea declară neconstituțională Legea nr. 236 din 16 decembrie 2020 privind modificarea unor acte normative și Legea nr. 240 din 16 decembrie 2020 pentru modificarea unor acte normative. Această hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova”.

Președinta CC, Domnica Manole, explică decizia Înaltei Curți.

„Astăzi CC a examinat constitutionalitatea a doua legi care modifică mai multe acte normative și care vizează între altele farmaciile cu circuit deschis amplasate în unități mobile, livrarea la domiciliu a medicamentelor pentru persoanele cu dizabilitate severă, instituirea unui catalog de prețuri a medicamentelor compensate și modificarea metodologiei de calculare a prețurilor medicamentelor. Autorii sesizărilor, deputați în Parlamentul R. Moldova, au susținut în special, că la adoptarea legilor contestate, Parlamentul nu a respectat art. 1 alin. (3)-(6) și art. 131 alin. (4) și (6) din Constituție. Potrivit art. 131 (4) din Constituție, orice propunere legislativă sau amendament care atrage majorarea sau reducerea veniturilor bugetare, sau a împrumurilor, precum și majorarea sau reducerea cheltuielilor bugetare poate fi adoptat numai după ce este acceptat de Guvern.„, a declarat Manole.

Potrivit președintei CC, pentru a stabili dacă Parlamentul a respectat procedurile prevăzute de Constituție, Înalta Curte a analizat:

  • Dacă propunerea legislativă sau amendamentul au avut sau nu ca efect majorarea sau reducerea veniturilor bugetare, sau a împrumuturilor, precum și majorarea sau reducerea cheltuielilor bugetare;
  • Dacă propunerea legislativă sau amendamentul adoptat de către Parlament au fost acceptate în prealabil de către Guvern prin aviz.

„Cu privire la respectarea primei condiții, CC a reținut că are competența de a constata dacă adoptarea prevederilor constestate de către autorii sesizărilor a avut sau nu ca efect majorarea sau reducerea veniturilor bugetare sau a împrumuturilor, precum și majorarea sau reducerea cheltuielilor bugetare, dacă efectul în discuție rezultă în mod evident din prevederile constestate. Curtea a notat că în cazul în care unele prevederi din proiectul de lege atrag în mod evident majorarea sau reducerea veniturilor, cheltuielilor bugetare, atunci proiectul de lege poate fi adoptat numai după ce este acceptat de Guvern.

Sub acest aspect, Curtea a observat că în nota informativă la prima lege contestată se menționează că pentru implementareaa cestui proiect, cheltuielile vor avea proviniență bugetară. În aceste condiții, Guvernul, prin intermediul Ministerului Finanțelor urmează să planifice și să identifice resurse din bugetul pentru anul 2021. CC a mai observat că, costurile de livrare la domiciliu a medicamentelor compensate pentru persoanele cu dizabilități severe, vor fi achitate din fondul asigurării obligatorii de asistență medicală, care este parte componentă a bugetului public național”, a declarat Domnica Manole.

Curtea Constituțională (CC) a examinat joi, 11 martie, sesizările depuse de către mai mulți deputați prin care, aleșii poporului, au contestat legile privind reglementarea activității farmaceutice, aprobate de către majoritatea neformală PSRM – ȘOR, în ședința nocturnă din 16 decembrie 2020.

Autorii sesizărilor, deputatul Platformei DA Liviu Vovc, deputații PDM Monica Babuc, Pavel Filip, Alexandru Jizdan, Ghenadie Buza și Igor Vremea și deputatul PAS Dan Perciun, au contestat Legea nr. 236 din 16 decembrie 2020 privind modificarea unor acte normative și Legea nr. 240 din 16 decembrie 2020 pentru modificarea unor acte normative.

Cele două legi menționate reglementează:

  • a) farmaciile cu circuit deschis amplasate în unități mobile;
  • b) livrarea la domiciliu a medicamentelor persoanelor cu dizabilitate severă;
  • c) instituirea Catalogului de prețuri la medicamente compensate;
  • d) modificarea metodologiei de calculare a prețului;
  • e) implementarea sistemului național de prescriere electronică a medicamentelor;
  • f) instituirea obligației de serviciu impusă farmaciilor.

În context, autorii sesizărilor au solicitat să fie verificat controlul constituționalității celor două legi.

Anterior, Comunitatea academică a Facultății de Farmacie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF) a emis o notă prin care „și-a exprimat profunda îngrijorare față de conținutul legilor aprobate, cu privire la modificarea cadrului legislativ ce reglementează activitatea farmaceutică” și au menționat că aceste modificări „sunt contradictorii cu cadrul legislativ al sistemului de sănătate din Republica Moldova.

Miercuri noaptea, 16 decembrie 2020, pe fundalul scandărilor deputaților PAS și PPDA, cu mai puțin de o oră până la miezul nopții, deputații Partidului Socialiștilor și cei din Pentru Moldova, din care fac parte transfugii Pro Moldova și deputații Partidului Politic Șor au votat proiectele bugetelor anuale în două lecturi, lectură finală. Tot în ședința de miercuri deputații PSRM – ȘOR au votat un alt pachet de legi, printre care legea cu privire la anularea „legii miliardului”, legile cu privire la UTA Găgăuzia, legea cu privire la statutul special pentru limbii ruse, dar și legea privind modificarea Legii nr. 1456/1993 cu privire la activitatea farmaceutică.