Principală  —  IMPORTANTE   —   Guvernul a alocat 60 de…

Guvernul a alocat 60 de milioane de lei pentru procurarea vaccinurilor împotriva COVID-19

Cabinetul de miniștri a decis astăzi, în cadrul ședinței, să aloce Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) 60 de milioane de lei, din fondul de rezervă al Guvernului, pentru procurarea a 338 600 de vaccinuri împotriva COVID-19.

„Sporirea incidenței, creșterea ratei contagiozității, a teritoriilor clasificate în Cod Roșu de alertă, sporirea numărului persoanelor care fac forme grave de COVID-19, creșterea numărului de decese, sporirea ratei de pozitivitate a testelor la virusul Sars-CoV-2, creșterea numărului de persoane care fac forme asimptomatice a infecției, răspândirea comunitară, atestă tendințe de agravare a procesului epidemic a infecției COVID-19 în R.Moldova„, a declarat secretara de stat a MSMSP, Tatiana Zatâc.

În această situație este important ca populația R.Moldova să fie imunizată, însă alocații pentru procurarea vaccinurilor sunt insuficiențe în bugetul MSMPS, a mai spus Tatiana Zatâc.

MSMPS a propus să fie alocate mijloace financiare din fondul de rezervă al Guvernului, pentru procurarea vaccinurilor împotriva COVID-19.

Cheltuielile pentru realizarea prezentei hotărâri vor constitui 60 de milioane de lei, care sunt estimate pentru 338 600 de doze de vaccin, calculat la un preț estimativ de 10 dolari”, a mai declarat secretara de stat a MSMSP, Tatiana Zatâc.

Potrivit secretarei de stat a MSMPS, 20 la sută din populație va fi imunizată cu vaccinuri primite gratuit prin intermediul platformei COVAX, 30 la sută din populație va fi imunizată cu vaccinuri cumpărate prin intermediul COVAX, la preț preferențial, iar restul, 20 la sută din populație va trebui acoperită cu vaccinuri procurate de R.Moldova.

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 în R. Moldova a început pe 2 martie, după ce sâmbătă, 27 februarie, la Chișinău au ajuns peste 21 de mii de doze de vaccin, donate de România prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.

Joi, 4 martie, autoritățile din R.Moldova au recepționat lotul de 14 400 de doze de vaccin AstraZeneca, prin intermediul platformei COVAX.

În R.Moldova au fost vaccinate 8.116 persoane.